Razmatraju novi zakon: Lokacija građana na izvolte, bez sudskog naloga

Izvor: B92, 08.Feb.2021, 15:21

Razmatraju novi zakon: Lokacija građana "na izvol'te", bez sudskog naloga

Rusija je obnovila predlog zakona koji omogućava policiji da pristupi podacima o mobilnoj lokaciji građana bez sudskog naloga.

Zakon, koji je prvi put stavljen pred parlament 2019. godine, a sada ga je ažuriralo ministarstvo za digitalni razvoj, olakšava potragu za nestalim ljudima, obrazloženo je u nacrtu.

Novi nacrt zakona pojašnjava da bi saglasnost građana ili sudska naredba bili potrebni vlastima kako bi pristupile sadržaju poruka ili razgovora, ali ne i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podacima o geolokaciji, koje bi obezbedila samo sopstvena oprema telekom operatera. Ministarstvo tvrdi da se predlogom zakona ne krše pravila o privatnosti.

"Nacrt je u skladu sa zakonodavstvom o ličnim podacima, jer koordinate geolokacije nisu lični podaci", rekao je za Rojters Oleg Ivanov, zamenik ministra za digitalni razvoj.

"Ako zakon bude usvojen, agencije za sprovođenje zakona lako bi mogle da pronađu sa kim je bila određena osoba, u koje vreme i koliko dugo", rekao je Artem Kozljuk, šef Roskomsvobode, veb stranice koja nadgleda internet slobodu Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.