Prekopotrebna funkcija za društvene mreže u test-fazi: Pročitaj pre nego što objaviš

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 15:38

Prekopotrebna funkcija za društvene mreže u test-fazi: "Pročitaj pre nego što objaviš"

Mnogo je onih koji slepo dele različite priče, a samo na osnovu click-bait (ili share-bait) naslova ili zanimljivih fotografija. Takvi konzumeri obično ne znaju o čemu govori ono što su podelili, a svojim akcijama doprinose širenju senzacija i lažnih vesti.

Twitter planira da ovakvom ponašanju stane na put, budući da nepromišljeno deljenje ugrožava komunikaciju na internetu, navodi PCPress.

Tako je već počeo Android test za opciju koja bi trebalo da spreči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deljenje onoga što se nije pročitalo, a u pitanju je funkcija koja korisnike pita da li žele da otvore članak koji pokušavaju da podele.

Ne iznenađuje da je Twitter došao do ovakve funkcije, budući da pojačava borbu protiv dezinformacija, a najviše zbog predstojećih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

I druge platforme preduzimaju slične akcije, a kako bi se podržalo kritičko mišljenje i sprečilo širenje sadržaja koji ugrožavaju slobode i doprinose širenju lažnih, beznačajnih i pogrešnih informacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.