Otkriven tajni dokument o projektu Dragonfly - Zaposleni u Guglu su ODLEPILI! Da li ćete i vi?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2018, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven tajni dokument o projektu "Dragonfly" - Zaposleni u Guglu su ODLEPILI! Da li ćete i vi?!

Preko 1.000 zaspolenih u Guglu pobunilo se protiv ovog projekta.

Gugl je prilično dobar u čuvanju svojih tajni, ali čini se da bi procureli dokument u vezi sa projektom "Dragonfly" kompaniji mogao da napravi ozbiljne probleme.

Sudeći po sajtu "Mashable", "jezive" informacije o projektu otkrivene su nakon što ih je jedan Gugl inženjer podelio sa svojim kolegama.

Međutim, kada su ljudski resursi saznali, naterali su sve da obrišu sve primerke izveštaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
A s obzirom na to da je Gugl gigantska tehnološka kompanija sa puno zaposlenih, čak su korišćeni i "pixel" trekeri kako bi saznali koji su sve zaposleni pročitali poruku.

Informacije unutar dokumenta otkrile su da Gugl pravi specifičan endžin za pretragu za Kinu. I dok je sve još u eksperimentalnoj fazi, zaposleni u Gugl su već počeli da protestuju protiv ovog projekta jer veruju da je u pitanju alat za vladu ove zemlje.

Još nije poznato da li će "Dragonfly" projekat biti prerušen kao regularna Gugl stranica za pretragu ili će imati drugo ime.

Doduše, poznato je da će se razvijati kao aplikacija za Android i iOS.

Bez obzira na sve, novi endžin za pretragu će zahtevati od svih da se uloguju pre njegovog korišćenja, a svaki put kada neko krene da pretražuje određenu stvar, fizička adresa te osobe će biti poznata.

Ta informacija će potom biti dostupna "kineskoj partnerskoj kompaniji", koja će potom "najverovatnije te podatke prosleđivati kineskoj vladi".

Takođe, sve što bude pretraživano će biti čuvano.

"Partnerska kompanija" će moći i da kolektivno edituje rezultate pretrage. Drugim rečima, ako im neka pretraga ne odgovara, moći će da nameste da na nju ne izlaze nikakvi rezultati.

Mnogi u Guglu veruju da je projekat "Dragonfly" zapravo špijunski alat za kontrolu interneta u Kini, a verovatno ćemo uskoro saznati njegovu pravu svrhu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.