OPREZ Elektronske cigarete opasne za maloletnike i trudnice. I biće zabranjene

Izvor: Blic, 27.Avg.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ Elektronske cigarete opasne za maloletnike i trudnice. I biće zabranjene

Srbija će morati da se prilagodi preporukama Svetske zdravstvene organizacije o zabrani upotrebe e-cigareta na javnim mestima.

Iako kasni sa merama u borbi protiv duvanskog dima, Srbija će na kraju morati da prilagodi svoje zakone i da ovaj proizvod tretira kao obične cigarete.

Dok ne bude dokazano da para koja se izdiše nije štetna za druge osobe koje se nalaze u okolini, na snazi će ostati zabrana korišćenja e-cigareta, pre svega tamo gde je zabranjeno i pušenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << običnih cigareta, navedeno je u dokumentu koji je objavila SZO. Ova organizacija, takođe, traži od vlada da uklone skoro svuda automate za njihovu distribuciju. Vlastima je, takođe, preporučeno da zabrane prodaju e-cigareta maloletnicima, ocenjujući da njihova upotreba može da predstavlja “veliku opasnost” po tinejdžere i fetuse.

- Postojeći podaci pokazuju da ono što izbacuju e-inhalatori nikotina, a čiji su elektronske cigarete najčešće korišćen prototip, nije samo vodena para, kako se često ističe u marketinškom predstavljanju tih proizvoda - saopštila je SZO.

Šta je e-cigareta

E-cigareta je izgledom slična pravoj cigareti, a proizvodi paru nalik duvanskom dimu. Ima raznih modela, a cena se kreće od 1.000 do 7.000 dinara. Kako bi u potpunosti izgledale kao obična cigareta, neke imaju ugrađenu LED diodu koja se pali svakim povlačenjem dima. Mogu da sadrže i arome po želji pušača. Neke od njih su duvanske, neke voćne, a postoje i one od kafe, vanile, čokolade ili mentola.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana pri Ministarstvu zdravlja dr Srmena Krstev objašnjava za “Blic” da Srbija već uveliko kasni sa svim merama koje se tiču kontrole duvana.

- Sve zavisi od političke volje. Već uveliko je trebalo da potpuno zabranimo pušenje u restoranima i kafićima, da na svim paklicama stoji slikovito upozorenje o štetnosti duvana, a kasnimo i sa strožom kontrolom reklamiranja duvanskih proizvoda. Takođe, pušenje e-cigareta bi trebalo zabraniti na javnim mestima. S obzirom na to da je naša zemlja potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO, obavezni smo da naše zakone uskladimo sa svim preporukama - ističe doktorka Krstev, i kaže da zdravstvene posledice korišćenja elektronskih cigareta još nisu poznate, ali i da neka istraživanja pokazuju da su one samo uvod u pravo pušenje.

Ona smatra da su ove cigarete štetne jer sadrže nikotin i hemijske materije koje su kancerogene.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

OPREZ-Elektronske-cigarete-opasne-za-maloletnike-i-trudnice.-I-bice-zabranjene

Izvor: medio.rs, 27.Avg.2014

Srbija će morati da se prilagodi preporukama Svetske zdravstvene organizacije o zabrani upotrebe e-cigareta na javnim mestima...Iako kasni sa merama u borbi protiv duvanskog dima, Srbija će na kraju morati da prilagodi svoje zakone i da ovaj proizvod tretira kao obične cigarete...Dok ne bude dokazano...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.