NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Najmanja kamera na svetu je veličine zrna peska (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Najmanja kamera na svetu je veličine zrna peska (VIDEO)

Snima u veoma visokoj rezoluciji.

Kamere dolaze u svim oblicima i veličinama, pa su tako neke ogromne i glomazne i koriste se za snimanje u visokoj rezoluciji slika, dok su druge manje tako da se mogu uklopiti u naše pametne telefone, a tu su i neke koje su još manje gde bi mogli da budu od koristi u medicinske svrhe, poput OmniVision OV6948.

Ono što ovu kameru čini tako posebnom i tehnički neverovatnom je to što je veličine zrna peska, kao što možete videti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na fotografiji. OV6948 je 0,575 x 0,575 x 0,232 mm i može da proizvede fotografiju od 40.000 piksela u boji sa svojim RGB Bayer čipom osvetljenim sa zadnje strane.

OV6948 - The World’s Smallest Camera!

Measures 0.575 x 0.575 x 0.232mm  pic.twitter.com/ExyU0cHlB0

— Amit Bhawani (@amitbhawani) October 24, 2019

Što se tiče onoga u koje svrhe i za koju namenu je ova kamera, očigledno je da nije namenjena za dokolicu ili fotografije na pametnim telefonima, već za medicinsku upotrebu. To je zbog njene veličine, da mogu da se ugrade u hirurške alate koji se mogu ubaciti u telo prilikom operacija. Pre toga, neke operacije bi zahtevale da hirurg ide na slepo i oslanja se na ono čemu su ga učili i ono što je naučio kroz lično iskustvo.

Međutim, uz pomoć kamere, hirurzi će moći da vide šta rade. Veličina kamere i njena mala potrošnja energije takođe će pomoći da se stvara manje toplote. To znači da će se pacijenti manje maltretirati, što bi moglo da omogući hirurzima više vremena umesto da žure sa postupkom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.