Kako je nastala najpoznatija prečica na tastaturi?

Izvor: B92, 24.Okt.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je nastala najpoznatija prečica na tastaturi?

U kompaniji IBM, sada već davne 1980. godine, vredno se radilo na konstrukciji sprave koja će postati poznata pod nazivom Personal Computer.

O uspehu tog uređaja dovoljno govori skraćenica PC, koja je od tada iz profesionalnih krugova ušla u svakodnevnu upotrebu. Tom prilikom je osmišljen, za korisnike, najprepoznatljiviji zov u pomoć.

Posao izvesnog doktora Dejva Bredlija, bio je pisanje osnovnog input/output sistema za ovaj kompjuter. Podložan bagovima kakav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jeste i biće, PC je zahtevao restartovanje sistema, koje se obavljalo isključenjem i ponovnim uključenjem kompjutera nakon nekoliko trenutaka.

Start i potpunu funkcionalnost, delio je poduži dijagnostički test, što bi uz sistem koji je umeo da zabušava na pet do deset minuta opravdano nerviralo korisnike.

Rizik od nesmotrenosti, eliminisao je ideju o zasebnom "reset" tasteru, pa je Dejvu pala na pamet kombinacija tastera koji nikako slučajno nisu mogli da budu aktivirani u isto vreme.

Kombinacija "ctrl+alt+delete" preskakala je neke od testova, čime je restartovanje kompjutera skraćeno na prihvatljivih deset do 15 sekundi, u odnosu na dotadašnjih minut-dva.

Oberučke prihvaćena od strane programera, naredba je do 20. godišnjice IBM PC-a dostigla kultni status i ostala najlakši način da se krene iz početka, piše Svet kompjutera.

Doktor Dejv Bredli, ostao je upamćen po svojoj genijalnoj ideji, za razliku od anonimusa koji je smislio zločinački plavi ekran Windowsa 10 gde "ctrl+alt+delete" ne pomaže.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako je nastala najpoznatija prečica na tastaturi?

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2018

U kompaniji IBM, sada već davne 1980. godine, vrijedno se radilo na konstrukciji sprave koja će postati poznata pod nazivom Personal Computer.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.