KO BI REKAO: Novo otkriće o Lego kockama može da promeni SAVREMENU tehnologiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Dec.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO BI REKAO: Novo otkriće o Lego kockama može da promeni SAVREMENU tehnologiju

Plastična struktura kockice može mnogo da pomogne...

Plastična struktura Lega može mnogo da pomogne u istraživanjima, jer će smanjiti troškove tako da sredstva mogu da usmere na druge projekte.

Lego, najpopularnija dečja plastična kocka na svetu, pokazala se, prema novim istraživanjima, kao veliko otkriće u kvantnoj informatici, pošto je otkriven je njen potencijal koji može da se koristi u naučne svrhe.

Istraživači Univerziteta Lankaster >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stavili su četiri kocke u poseban frižider koji može da ledi na minus 273 stepena (to je 2.000 puta hladnije od vakuuma u dubokom svemiru), samo da vide šta će se desiti. To što su otkrili može da promeni savremenu tehnologiju zauvek.

- Naša istraživanja su značajna zato što smo otkrili da su Lego kocke odlični termalni izolatori na ekstremno niskim temperaturama - ističe Dmitrij Zmejev, koji je vodio istraživanja.

Posebni frižideri predstavljaju važan napredak u tehnologiji 21. veka, jer veoma niska temperatura koju proizvode može da posluži za naučna istraživanja u sferama fizike i inženjerstva, kao i u kvantnoj informatici.

Plastična struktura Lega može mnogo da pomogne u istraživanjima, jer će smanjiti troškove, tako da sredstva mogu da usmere na druge projekte. Sledeći korak je štampanje 3D Lego kocke koju će koristiti kao termalni izolator za istraživanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.