Da li je PS/2 bolji od USB-a za tastature i miševe?

Izvor: SaznajNovo.com, 24.Jun.2018, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je PS/2 bolji od USB-a za tastature i miševe?

Istina, danas se teži da što više PC periferija spajamo preko univerzalnog porta – USB – ali nekada ne tako davno to nije bio slučaj. Danas gotovo svaki miš i svaka tastatura imaju USB priključak, ali nekada su koristili PS/2.
Mlađe generacije možda ne znaju, ali to su oni okrugli portovi na ploči (uglavnom negde pri vrhu) obojeni u zeleno i ljubičasto. Zeleni je za miša, a ljubičasti za tastaturu. Mada danas se ugrađuje „za svaki slučaj“ samo jedan univerzalni >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << zeleno-ljubičasti port.
Slika: flaterco.com PS/2 ima dosta prednosti u odnosu na USB, a pogotovo kada se radi o tastaturi. Te prednosti ćete sami videti kroz nekoliko pasusa koji slede.
Naime, USB tastature i miševi razmenjuju informacije sa procesorom tako što ih procesor „pita“ za trenutni status mnogo puta u sekundi (zavisi od podešavanja i uređaja). Dakle, mnogo puta u sekundi procesor povlači informacije o poziciji miša, da li je neki taster pritisnut na tastaturi, da li se točkić na mišu okreće, i tako dalje.
Dok PS/2 uređaji komuniciraju sa procesorom tako što šalju svoje stanje mnogo puta u sekundi. U suštini, PS/2 uređaji će jednostavno slati svoje stanje bez obzira šta procesor radi i da li ga prekidaju u nečemu. Ovo se možda ne čini tako efikasnim, ali s obzirom na to da današnji procesorski taktovi dosežu velike cifre, taj metod razmene informacija nije problem.
Ipak, upravo zbog te metode razmene informacija sa procesorom mnogi gejmeri tvrde da je vizuelni lag mnogo manji nego kod USB miša i tastature. A pored toga, jedino PS/2 podržava pravi „N-key rollover„ što znači da će sistem registrovati baš sve tastere koje pritisnete u isto vreme – što ne važi za USB.
Da, sada postoje USB tastature čiji proizvođači tvrde da je moguće registrovati više tastera u isto vreme. Međutim, u pozadini se to rešava emuliranjem više uređaja. To znači da je potreban specijalni softver, a pored toga postoji velika verovatnoća da BIOS takve tastature neće uspeti da pravilno prepozna.
Slika: Techquickie Baš zbog toga što je PS/2 port strogo namenjen za tastature i miševe, PS/2 uređaji nemaju problema da ih pravilno prepozna BIOS ili Windows pre nego što učita drajvere – što se može desiti sa USB uređajima.
Dakle, to su bile sve prednosti, ali svakako da postoje i mane.
PS/2 nije dizajniran da bude „Hot swappable„! To znači da ako u toku rada računara isključite PS/2 uređaj, morate ponovo podići sistem ako želite da ga ponovo vratite kako bi proradio.
Ali to nije jedina briga, tu su i male iglice koje se lako savijaju. Pošto nije predviđeno da se PS/2 uređaji često menjaju, isključuju i uključuju u kućište, PS/2 uređaji na kraju kabla imaju iglice koje se mogu lako saviti i posle teško ispraviti kako treba.
Slika: lfs.net Osim toga, u svakodnevnom radu gotovo je nemoguće primetiti razlike između PS/2 i USB tastatura u vidu input lag-a, pa je jednostavno pametnije kupiti USB tastaturu sa mnogo više funkcija.
Da li PS/2 ima više prednosti nego mana u odnosu na USB – ima, da li to znači da biste trebali da pređete na PS/2 – verovatno ne. Kupite ono što vam najviše odgovara i što ima opcije koje vama trebaju, a tehnologija iza toga je sigurno dovoljno dobra za sve vaše zahteve.
Detaljnije - Da li je PS/2 bolji od USB-a za tastature i miševe?

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.