DA LI STE ZA: Koliko bi lakše svima bilo da su punjači za mobilni telefon univerzalni

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2020, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI STE ZA: Koliko bi lakše svima bilo da su punjači za mobilni telefon univerzalni

Razmislite o tome...

Ovaj potez bi smanjio količinu električnog otpada i poboljšao bi iskustvo potrošača.

Slow progress on common smartphone charger initiative may get extra EU push: The European Commission is examining if it should push smartphone producers like Apple to collaborate on a single mobile phone charger that would work with all smartphones, due… https://t.co/p1fDDNDv7R pic.twitter.com/kpGZUoX4zl

— iLadies (@iladiesme) August 7, 2018 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Sedite kod prijatelja i ubrzo shvatate da je vaš iPhone potpuno prazan, a da vam je punjač ostao kod kuće. Tražite od prijatelja njegov punjač, ali on ima Android telefon i sad ste u problemu.

Evropska unija želi da se prihvati njena inicijativa i da se uvede standardni punjač koji će odgovarati svim vrstama pametnih telefona. Nada EU je da bi ovaj potez stao na put povećanom elektronskom otpadu, ali i da bi samim tim i korisnici bili zadovoljniji.

Elektronski otpad

Godišnje se baci više od 51.000 tona elektronskog otpada, od koga se najviše bacaju stari punjači za pametne telefone - ističu iz EU.

Evropska unija veruje da bi ova akcija poboljšala kvalitet života korisnika, koji više ne bi morali da kupuju nov punjač svaki put kad promene telefon - prenosi Interesting engineering.

Bez podrške

Čelnici kompanije Apple smatraju da standardizacija punjača ne bi donela nikakve promene u količini elektronskog otpada. Svako ko poseduje pametni telefon bi i dalje morao da baci stari punjač da bi kupio nov, univerzalni punjač.

Preko milijadu korisnika trenutno koristi Apple-ov punjač. Ako to uzmemo u obzir, korisnici iPhone-a bi bacanjem starih punjača sami napravili novi problem prenatrpanog elektronskog otpada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.