Canon bio žrtva hakerskog napada: Ukradeno 10 TB podataka o bivšim zaposlenima

Izvor: B92, 29.Nov.2020, 12:50

Canon bio žrtva hakerskog napada: Ukradeno 10 TB podataka o bivšim zaposlenima

Canon je (konačno) zvanično potvrdio da je tokom avgusta pretrpeo ransomware napad, ali i krađu podataka sa kompanijskih servera. Prva vest o tome izašla je u javnost 5. avgusta, kada je izdato kratko saopštenje da se kroz njihov IT sistem pojavljuju problemi koji se tiču rada različitih aplikacija, email-ova i drugih sistema, ali tada (pa sve do sada) nije dato nikakvo opširnije objašnjenje.

Nakon što je završena istraga o ovom događaju, Canon je odlučio da se oglasi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po tom pitanju. Istraga je utvrdila da je kompanijska mreža bila napadnuta u periodu od 20. jula do 6. avgusta. Napadači su u tom vremenskom intervalu uspeli da pristupe fajl serverima kompanije na kojima su, između ostalog, bile hostovane informacije o bivšim zaposlenima od 2005. do 2020. godine, sa svim podacima o njima (platama, radnim mestima, zaduženjima, ali i bankovnim računima, identifikacionim brojevima i drugim ličnim podacima tih ljudi). Kako je navedeno u saopštenju, ukradeno je ukupno 10 TB podataka.

Svi bivši zaposleni, čiji podaci su ukradeni odmah su obavešteni kako bi preduzeli mere da zaštite svoje bankovne račune.

Otkriveno je da je za napad odgovorna Maze ransomware grupa, koja je poznata po napadima na velike organizacije. Njihove žrtve su do sada bile LG, Xerox, Allied Universal, Soutwire…, a sada se toj listi pridružio i Canon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.