Brave pravi pretraživač koji sjajno zvuči: Da li će održati obećanja?

Izvor: B92, 08.Mar.2021, 10:52

Brave pravi pretraživač koji sjajno zvuči: Da li će održati obećanja?

Jedan od "manjih" internet-pregledača, Brave, prilično je poznat bez obzira na to što nema toliko korisnika kao Firefox ili Chrome.

Njemu su naklonjeni oni koji vode malo više računa o svojoj privatnosti, a zanimljivo je da je samu kompaniju Brave osnovao bivši direktor Mozille Brendan Ejk. Sada, osim internet-pregledača, Brave planira da zađe i dublje u iste vode, praveći sopstveni pretraživač.

Kako stoji u zvaničnom saopštenju "Brave Search" biće namenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korisnicima koji vode računa o svojoj privatnosti, i koji ne žele da ih druge kompanije prate i nude im personalizovane oglase na osnovu istorije pretraživanja.

Navode da neće pratiti lokaciju ljudi, kao ni skupljati njihove IP adrese. Trenutno se razmišlja o dve verzije - na jednoj (za koju će biti potrebna pretplata) neće se uopšte pokazivati oglasi, dok će se na drugoj verziji oglasi ipak prikazivati, ali neće biti bazirani na istoriji pretrage.

Brave je za svoj pretraživač kupio već postojeći engine Tailcat, a trebalo bi da bude omogućeno i da se pretražuje samo iz pojedinih izvora koje korisnik odredi.

Sve ovo sjajno zvuči, a ostaje nam da vidimo da li će ispuniti sve obećano. Ako bude tako - nema sumnje da će biti ozbiljna opcija za mnoge korisnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.