Bežični uređaji popularne firme lako postaju oružje u rukama hakera

Izvor: B92, 09.Jul.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bežični uređaji popularne firme lako postaju oružje u rukama hakera

Stručnjak za digitalnu bezbednost Markus Mengs nedavno je otkrio da jedan broj Logitechovih bežičnih slušalica, tastatura i laserski prezentara ima "rupe" i da ranjivost tih uređaja može da ugrozi bezbednost podataka korisnika.

On je otkrio da, na primer, na nekim tastaturama, ukoliko se "napadač" nalazi u njihovom domentu, može da se instalira čitač unosa tastera, koji zatim prenosi i beleži ono što korisnik kuca na toj tastaturi.

Slična stvar može da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << instalira u slušalice, što omogućava prisluškivanje svega što preko njih čujete. Preko tastature se čak mogu poslati i komande u obrnutom pravcu, i tako čak i preuzeti kontrola nad sistemom.

U suštini, svi uređaji koji koriste Unifying radio tehnologiju ranjivi su na takve napade. Među njima su i Logitech MX Master 2S, Logitech K750, Logitech MK540 Advanced, Logitech MX900, Logitech Craft, Logitech K400 Plus i drugi.

I sam Logitech je "priznao" da postojanje ovog problema i trenutno je u planu nova verzija firmwarea, koja bi trebalo da zakrpi ove rupe.

I pored toga što je malo verovatno da ćete baš vi biti žrtva jednog takvog napada, ukoliko imate neki od pomenutih modela, na radnom mestu na primer, znajte da postoji mogućnost da ih neko zloupotrebi.

Zato obratite pažnju na nove apdejte koje će Logitech objavljivati u avgustu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.