Varadi: Međunarodni sud pravde nenadležan za tužbu Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Međunarodni sud pravde nenadležan za tužbu Hrvatske

HAG - Pravni zastupnici Srbije na početku rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o nadležnosti tog suda po hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije, izjavili da taj sud nije nadležan za tužbu koju je Hrvatska uložila.Glavni pravni zastupnik Srbije Tibor Varadi rekao je da su u Hrvatskoj počinjeni teški zločini, ali ne i genocid, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Varadi je naznačio da Sud nema nadležnost za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tužbu Hrvatske zato što u trenutku njenog podnošenja, 1999. godine, tadašnja SR Jugoslavija nije bila članica Ujedinjenih nacija, niti potpisnica Konvencije o genocidu, što je nužan uslov za nadležnost najvišeg suda Ujedinjenih nacija.

"Razmatranje događaja u Hrvatskoj stoga nije zadatak ovog suda", naglasio je zastupnik Srbije, uz podsećanje da se na toj osnovi Međunarodni sud pravde 2004. godine oglasio nenadležnim za tužbu Beograda protiv zemalja NATO zbog nelegalne upotrebe sile tokom bombardovanja 1999. godine.

Namera Srbije nije, po Varadijevim rečima, da negira patnje Hrvata opisane u tužbi iz Zagreba, niti da su te patnje naneli Srbi, jer su "ti zločini počinjeni".

"To se ne može osporiti, konačno i sudovi u Beogradu su već osudili neke ljude za zločine u Hrvatskoj, ali smatramo, a to smatra i Haški tribunal, da ti zločini nisu dostigli nivo genocida. Zaista mislim da bi trebalo krenuti ka još jačoj individualnoj odgovornosti", istakao je on.

Prema njegovim rečima, u pravnom smislu radi se o vrlo složenom problemu koji proizilazi iz različitih poimanja raspada bivše Jugoslavije.

"Ono što bi moglo dati povoda za nadležnost je kontinuitet, koji je odbačen. U sporu sa Bosnom kontinuitet nije osporen i sud je našao da je nadležan. U ovom slučaju kontinuitet se osporava i međunarodna zajednica je u međuvremenu odbacila kontinuitet, ali ćemo tek sutra ili prekosutra čuti šta će reći kolege iz Hrvatske", istakao je on.

Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce, Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

Preliminarna rasprava pred Međunarodnim sudom pravde trajaće do petka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.