Izvor: Blic, 20.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strugar na slobodi posle dve trećine izdržane kazne

Penzionisani general bivše JNA Pavle Strugar (75), koga je Haški tribunal osudio na 7,5 godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine, pušten je na slobodu posle dve trećine izdržane kazne, saopšteno je u Hagu.



Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson prihvatio je u januaru Strugarov zahtev da bude pušten na slobodu posle dve trećine izdržane kazne, što je u skladu s pravilima suda, ali imajući u vidu i njegovo loše zdravstveno stanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Sudija Robinson je ukazao da je Strugarovo zdravstveno stanje sve gore i da je to i bio razlog što je kaznu sve vreme izdržavao u pritvorskoj jedinici Tribunala u Sheveningenu i nije, kao ostali osuđeni, bio prebačen u drugu zemlju na izdržavanje kazne.

Strugar je u januaru 2005. godine osuđen na osam godina zatvora zbog toga što, kao komandant Druge operativne grupe JNA, nije ništa učinio da spreči granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991. i kazni počinioce zločina, na šta su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Strugar, koji je u svojim pojavljivanjima pred sudom tvrdio da nije kriv, u prvostepenom postupku proglašen je krivim za dve od šest tačaka optužnice - napad na civile, verske i kulturno-istorijske spomenike, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Žalbeno veće je u julu prošle godine dodatno Strugara proglasilo krivim za napade na civilne objekte i neopravdano vojno razaranje, ali je, s obzirom na njegov loše zdravstveno stanje, smanjilo kaznu za šest meseci i pravosnažno ga osudilo na 7,5 godina zatvora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.