ODZVONILO IM: Panika drma ratne vođe terorističke OVK, haški sud sutra odlučuje o njihovoj sudbini

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2020, 22:38

ODZVONILO IM: Panika "drma" ratne vođe terorističke OVK, haški sud sutra odlučuje o njihovoj sudbini

Sutra ističe rok za potvrđivanje otužnica o kojima su 14. februara obavešteni mediji,

Specijalni sud u Hagu trebalo bi sutra da se izjasni da li će prihvatiti, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na dopunu prve optužnice, jer ističe rok od šest meseci od kada su podnete.

a u slučaju da se optužnica potvrdi, na sudiji je da odluči da li će to izneti u javnost ili ne.

Mediji su obavešteni o prvim optužnicama nakon što je glavni tužilac Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << specijanog tužilaštva za zločine OVK Džek Smit obavestio predsednicu Specijalizovanih veća tzv Kosova o nameri da pokrene postupke i zatražio da se odredi sudija za prethodni postupak.

Smit je tada predao dva slučaja predsednici Specijalizovanih veća Ekaterini Trendafilovoj koja je ispunila zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za sudiju za prethodni postupak u oba slučaja, a o čijoj sudbini on na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima treba da odluči najkasnije sutra.

Šef kancelarije za Medije Specijalizovanih veća Angela Griep podsetila je da sudija za prethodni postupak, razmotrivši specificne okolnosti svakog slučaja, mora u roku od šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Pored toga, kako kaže, Pravilnik o postupku i dokazima predviđa nekoliko scenarija na osnovu kojih potvrđena optužnica može da se obelodani i po isteku sest meseci od podnošenja dokumenta sudiji za prethodni postupak.

- Recimo, pravilom 88 Pravilnika se predviđa da sudija može da naloži privremeno neobelodanjivanje dokumenta iz razloga bezbednosti ili da bi se predupredilo narušavanje postupka - rekla je ona i dodala da se u svakom slučaju, potvrđena optužnica mora obelodaniti najkasnije u trenutku prvog pristupanja optuženog sudu.

- Moramo da sačekamo da vidimo da li će sudija za prethodni postupak potvrditi optužnice - rekla je ona i dodala ukoliko se optužnica potvrdi i obelodani javnosti, počinje faza prethodnog postupka u kojoj sudija priprema predmet za sudenje.

Tužilastvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu, pre svega zločine OVK, podnelo je 24. juna Specijalizovanim vecima na ispitivanje optužnicu kojom se između ostalih Hašim Tači, Kadri Veselji u deset tačaka terete za niz zločina protiv covecnosti i ratnih zlocina, ukljucujuci ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Griep je podsetila i da su Specijalizovana veća zvanično osnovana u aprilu 2016. godine postavljanjem Fidelme Donlon za sekretara, nakon čega su oformljene službe za podršku sudskim aktivnostima, ukljucujuci jezicku službu, zatim službe za organizaciju rada u sudnici, za bezbednost, za zaštitu i podršku svedocima, kao i službu odbrane koja vodi pitanja pravne pomoci i službu za učešće žrtava.

Krajem 2016. Trendafilova je imenovana je za predsednicu veća a zatim i ostale sudije u nakon čega je pisan Pravilnika o postupku i dokazima koji je sutupio na snagu u julu 2017. kada su veća operativno spremna za rad, rekla je Griep.

Kosovska skupština usvojila je odluku o osnivanju Suda za procesuiranje zločina bivše OVK 2015. godine. Iako osnovan kao kosovski sud, sedište i sve procesne radnje odvijaju se u Hagu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Sutra rok da Specijalni sud u Hagu odluči o prve dve optužnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2020

Specijalni sud u Hagu trebalo bi sutra da se izjasni da li će prihvatiti, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na dopunu prve optužnice, jer ističe rok od šest meseci od kada su podnete. Sutra ističe rok za potvrđivanje optužnica o kojima su 14. februara obavešteni mediji, a u slučaju da se optužnica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.