NASTAVLJA SE HAŠKA TORTURA: Odbrani zabranjeno da vidi generala Mladića, traže hitno odlaganje rasprave!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2020, 18:34

NASTAVLJA SE HAŠKA TORTURA: Odbrani zabranjeno da vidi generala Mladića, traže hitno odlaganje rasprave!

Po odbrani, čak i ako bi advokati bili primljeni u Holandiju, morali bi da idu u dvonedeljni karantin.

Odbrana Ratka Mladića, nepravosnažno osuđenog za genocid u Srebrenici i zločine u BiH, zatražila je danas od sudija međunarodnog suda u Hagu da odloži raspravu o žalbama na prvostepenu presudu, okvirno zakazanu za 16. i 17. jun, kao i statusnu konferenciju, koja bi trebalo da bude održana 29. maja.

Zahtev je utemeljen na činjenici branioci ne mogu da posete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << generala Mladića u pritvoru u Sheveningenu, u okviru priprema za raspravu, zbog toga što je uprava takve kontakte zabranila usled opasnosti od korona virusa.

Takođe, odbrana sugeriše da glavni branilac Branko Lukić, kao i neimenovani pravni savetnik, koji bi trebalo da izlažu argumente tokom rasprave o žalbama, trenutno ne mogu da uđu u Holandiju zbog ograničenja koje su tamošnje vlasti nametnule radi sprečavanja širenja virusa, a koja će važiti do 15. juna.

Pored toga, branioci navode da su lekari savetovali da "nije preporučljivo Mladića izlagati riziku sastanaka licem u lice sa advokatima, niti prisustvovanju raspravama u sudnici".

- Bez svrsishodnog sastanka sa klijentom i njegovog prisustva raspravi o žalbama, mi ne možemo nastaviti po zakazanom rasporedu - naglasili su branioci, uz opasku da će ograničenja koja je nametnula uprava pritvora trajati i pošto holandske vlasti ukinu svoje restriktivne mere.

Zdravstveno stanje generala Mladića (78) još je jedan od razloga koje je odbrana navela za odlaganje rasprave o žalbama. Branioci su naglasili da su dobili tek "rudimentarne" informacije o tome da li se Mladić potpuno oporavio od operacije uklanjanja polipa i od anemije. Advokati Lukić i Ivetić ponovili su zahtev da "nezavisna medicinska revizija" ustanovi koliko je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

"Nezavisni" specijalisti, koje je angažovala odbrana, nisu mogli da posete generala zbog ograničenja nametnutih pandemijom korona virusa, piše u podnesku. Kako je odbrana navela, general Mladić je ponovo nakratko bio u bolnici gde je "obavljena invazivna procedura pod anestezijom da bi se utvrdio izvor anemije (bez jasnog ishoda)".

Mladić je podvrgnut i "novoj terapiji koju su preporučili nezavisni lekari". Slične argumente, odbrana je izložila i u zahtevu za odlaganje statusne konferencije, zakazane za 29. maj.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.