Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jun.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderno ropstvo u Evropi: Djeca sa Balkana moraju dnevno da ukradu 1.000 evra

HAG - Holandska policija je saopštila da bande širom Evrope prisiljavaju 300 djece da dnevno ukradu najmanje 1.000 evra, te da četiri mreže rade u Holandiji, Španiji, Austriji, Hrvatskoj i BiH.

Šestero djece nestale iz Holandije pronađeno je u užasnim uslovima života u Španiji, a tom prilikom je uhapšen bračni par u četrdesetim godinama. Tužioci kažu da se radi o modernoj vrsti ropstva.

“Operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je počela prije više od godinu dana kada su istražitelji iz Amsterdama primjetili da je grupa djece koja je često korištena za džeparenje pod kontrolom odraslih osoba”, navodi holandska policija.

Kada je policija uhapsila par osoba iz istočne Evrope tokom racije u stanu u Barseloni 15. juna, pronašla je bebu i petero djece mlađe od 15 godina. Bračni par se smatra dijelom mreže koja eksploatiše djecu i očekuje se da će biti izručeni Holandiji. Oni se sumnjiče za trgovinu ljudima, koristeći lažne identitete i sklanjanje maloljetne djece od nadležnih organa.

Prema holandskima medijima neka djeca su bila pod nadzorom službe za zaštitu mladih, a raniji izvještaji su govorili o nestanku djece iz azilantskog centra u Ter Apel u sjeveroistočnoj Holandiji.

"Ovih dana tragamo za dokazima koji bi potvrdili da su djeca žrtve trgovine ljudima. Smatran da je ovo vrh ledenog brijega i da ima još djece u Holandiji koja su žrtve ovakve vrste kriminala", rekao je holandski tužilac Varner ten Kate.

Policija vjeruje da djeca dolaze iz siromašnih porodica iz BiH i ostalih zemalja nastalih raspadom SFR Jugoslavije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.