Izvor: MozzartSport.com, 28.Okt.2021, 08:52

Ko umesto Kumana? Ćavi prvi favorit, u igri i Ten Hag, Martinez, Galjardo i Pirlo

Katalonski mediji već objavili spisak kandidata za sveže upražnjeno mesto na klupi Barselone

Posle višenedeljnog mučenja, predsednik Barselone Đoan Laporta je prelomio i uručio otkaz Ronaldu Kumanu. Kap koja je prelila čašu bio je poraz od Rajo Valjekana u 11. kolu Primere, koji je Barsu ostavio na devetom mestu Primere sa samo 15 od mogućih 30 bodova. Pitanje od milion dolara je ko će na klupi velikana evropskog fudbala naslediti Holanđanina? Katalonski >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Sport je sastavio listu od pet kandidata, na kojoj štrči ime legende kluba Ćavija Ernandeza.

Subota, 21.00: (1,30) Barselona (6,25) Alaves (10,0)

Kako stoje stvari, trener katarskog Al Sada je prvi favorit da od Kumana preuzme mesto trenera u klubu u kom je godinama bio kapiten. Nekadašnji reprezentativac Španije trenersku karijeru je počeo pre dve godine u Kataru, vodio je Al Sad na preko 100 utakmica i osvojio sedam trofeja. Ćavi je u svom timu uspostavio jasnu filozofiju, koja se podudara sa Barseloninom. Njegova ekipa igra u formaciji 4-3-3, sa željom da kroz posed kontroliše stanje stvari na terenu i stvara prilike pred protivničkim golom. Ostvario je 66 pobeda, uz 18 poraza i 16 remija. Al Sad je pod njegovim vođstvom dao273 golai primio 126.

Nikada nije krio da mu je želja da jednog dana sedne na klupu voljenog kluba, ali kada se svojevremeno dovodio u vezu sa Barselonom isticao je da još nije spreman za taj izazov. Čini se da je došlo vreme da napravi iskorak i pomogne u teškom trenutku. S ozbirom da je ugovorom vezan za Al Sad, Barsa će morati najpre da postigne dogovor sa Kataranima, a najverovatnije će morati i da plati određeno obeštećenje. To je možda i jedina otežavajuća okolnost, s ozbirom na nezavidnu finansijsku situaciju u katalonskom gigantu, ali i najave da će Kumanu na ime prevremenog raskida saradnje morati da se isplati 13.000.000 evra.

Iako je želja obostrana - Laporta takođe nije krio da bi voleo da ga vidi na klupi - očigledno je da postoje određene prepreke ka Ćavijevom povratku na Kamp Nou, pa tako Španac nije i jedini kandidat za upražnjeno mesto.

Sport podseća da su se nedeljama unazad sa klubom povezivali i šef struke Ajaksa Erik ten Hag, kao i selektor Belgije Roberto Martinez, ali i njih dvojicasu vezani ugovorima. Pritom su javno isticali da između njih i Blaugrane ne postoje nikakvi kontakti.

Ipak, i Holanđanin i Belgijanac se stilom uklapaju u želje Barselonine uprave. Njihove ekipe se trude da nametnu svoj ritam rivalima, napadački su orijentisane i agresivne u želju da kroz presing u svakom trenutku što pre vrate loptu u svoj posed.

Treba dodati i da je Ten Hag na listi želja Njukasla, odnedavno kluba sa najbogatijim vlasnicima na svetu.

Među kandidatima za klupu Barse je i Andrea Pirlo, iako nije imao preterano uspešnu epizodu u Juventusu. Ipak, za razliku od trojice prethodno navedeneih stručnjaka slobodan je, a kroz igračku karijeru, ali i period proveden u ulozi trenera Bjankonera pokazao je da teži fudbalskoj filozifiji koja se gaji na Kamp Nou.

Kao jedna od jednostavnijih opcija nameće se i Marselo Galjardo iz River Plejta. Argentinac je od 2014. godine šef struke Milionera, odlično se pokazao i napravio puno uspeha. Sa sastavom iz Buneos Ajresa osvojio je 12 trofeja, zaključno sa dva pehara u Kopa Libertadores, a na putu je da se okiti prvom titulom u Argentini. Ono što njega stavlja visoko na listi kandidata je činjenica da mu ugovor sa Riverom ističe na kraju kalendarske godine.

Sve je izvesnije da će Barsa najpre morati da posegne za kratkoročnim rešenjem, da će postaviti trenera sa prefiksom "v.d.".

Kako stoje stvari, starteg B tima Serhi Barahun bi uskoro mogao da dobije priliku kao vršioc dužnosti, već protiv Alavesa na Kamp Nou narednog vikenda (subota, 21.00).

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.