Karadžić od Tribunala  traži da se saslušaju Holbruk i Medlin Olbrajt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić od Tribunala traži da se saslušaju Holbruk i Medlin Olbrajt

HAG - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je da se pred predpretresnim sudijom Haškog tribunala, pod zakletvom, o njegovom sporazumu sa Ričardom Holbrukom, izjasne sam Holbruk, nekadašnji američki državni sekretar Medlin Olbrajt, bivši tužilac Tribunala Ričard Goldston i drugi.

U podnesku predpretresnom sudiji Alfonsu Oriju, koji je danas obelodanio Tribunal, Karadžić je ponovio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bivši američki izaslanik za Balkan Holbruk, u ime SAD, zatražio da se Karadžić povuče iz političkog i javnog života i dozvoli sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a da, za uzvrat, neće biti procesuran pred Tribunalom.

"Predlozi koje je u ime SAD državni sekretar Medlin Olbrajt podnosila predsednici RS Biljani Plavšić: da se sklonim u Rusiju, Grčku, Srbiju i otvorim svoju kliniku, ili da se pomerim makar i u Bijeljinu, samo da odem sa Pala, potpuno su u skladu sa ovim sporazumom, koji nije privatni Holbrukov posao, već državna stvar", naveo je Karadžić.

"Na osnovu tog predloga državnog sekretara Maldlen Olbrajt, ja sam, pod drugim identitetom, i radio u Beogradu da bih se izdržavao, jer sam bio bez finansija", napisao je Karadžić, dodajući da je Holbruk, očigledno nemoćan da u delo sprovede obaveze koje je preuzeo u ime SAD, prešao na plan B - likividaciju Karadžića.

Bivši predsednik RS traži da se pred sudijom Orijem, pod zakletvom, Holbruk izjasni da li je bilo sporazuma ili ne, i da li su SAD ispunile svoje obaveze. Vilijam Stobner trebalo bi da se izjasni na "okolnosti urgiranja iz Stejt Departmenta da preduzme korake kod (tadašnjeg) glavnog tužioca Ričarda Goldstona da se optužnica povuče, a Goldston da kaže da li je od njega traženo da se optužnca povuče i da li je zbog toga zapretio ostavkom, naveo je Karadžić.

On traži da se Vlada Srbije obaveže da će dostaviti nalaze istrage Specijalnog suda za ratne zločine o postojanju sporazuma i da se obezbede "izjave kredibilnih svedoka: Alekse Buhe, Vladimira Nadeždina, Vladislava Jovanovića, Živorada Jovanovića...". Naredite i da se Madlen Olbrajt pred vama izjasni "na okolnosti ponude koja je ona u vezi sa mojim iminitetom i odustajanjem od gonjenja predstavila Biljani Plavšić, tada predsednisi RS", naveo je Karadžić u podnesku sudiji Oriju.

Karadžić pismeno obavestio sud da će se braniti sam

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić pismeno je obavestio Sekretarijat Haškog tribunala da će tokom celog suđenja zastupati sam sebe, kako se i izjasnio prilikom prvog pojavljivanja, saopšteno je danas iz Tribunala.

Karadžić je u podnesku Pretpretresnom veću, koji je obelodanio Tribunal, zatražio da mu budu dostavljene kopije svih izdatih naloga za pretrese koji su se odvijali u njegovom slučaju, sa datumima određenim za pretrese, i lokacijama i ličnostima čiji je pretres naložio Tribunal. On je naglasio da su mu kopije tih naloga potrebne radi pripreme odbrane. Karadžić je zatražio i da mu budu dostavljene sve kopije naloga u vezi zamrzavanja imovine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.