Hrvatski ministar policije važan dokument o AKCIJI OLUJA čuvao kao SUVENIR, nije ga dao ni HAGU

Izvor: Blic, 18.Mar.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski ministar policije važan dokument o AKCIJI "OLUJA" čuvao kao SUVENIR, nije ga dao ni HAGU

Ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić tek je na zahtev policije predao mapu za vojno-policijsku akciju "Oluja" tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000 Srba, za koju je, inače, bilo zainteresovano Haško tužilaštvo, piše zagrebački "Dnevnik".

Orepić je, piše list, navodno skrivao deo "topničkih dnevnika" na kojima je insistiralo Haško tužilaštvo.

U javnosti je, kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procureo dokument koji svedoči da je jedan od dokumenata, mapa Operativne grupe Sinj, sačinjena za operaciju "Oluja", pronađen kod Orepića.

Navodno je Orepić tek na zahtev policije predao mapu rekavši da ga je držao kod kuće kao suvenir i nije ga predao policiji.

Orepićevo objašnjenje navodno je tada bilo da nije pratio vesti i nije bio informisan o potrazi za dokumentom koji je posedovao, objavio je ortal "Dnevnik.hr".

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog veća obrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

U operaciji "Oluja" učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP i Hrvatskog veća obrane.

Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo. Kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima su preko područja pod kontrolom bosanskih Srba u zapadnoj i severnoj Bosni krenule ka Srbiji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Orepić tek na zahtjev policije predao topičke dnevnike Oluje

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2016

ZAGREB - Ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić tek je na zahtjev policije predao mapu za vojno policijsku akciju Oluja tokom koje je iz Hrvatske protjerano više od 200.000 Srba, za koju je, inače, bilo zainteresovano Haško tužilaštvo, piše zagrebački Dnevnik...Orepić je, piše list, navodno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.