Harland: Iran, Turska i drugi snabdevali oružjem bosanske muslimane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2012, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harland: Iran, Turska i drugi snabdevali oružjem bosanske muslimane

HAG -

Bivši zvaničnik Unprofora Dejvid Harland izjavio je danas, na suđenju bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da su Iran, Turska i još neke zemlje snabdevale oružjem muslimane tokom rata u BiH.

Unprofor je znao za to, ali nije imao mandat da sprečava nabavku ili snabdevanje oružjem, izjavio je Harland tokom unakrsnog ispitivanja.

Ujedinjene nacije su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1991. godine uvele embargo na oružje, kojim je svim državama bilo zabranjeno da snabdevaju oružjem vojske u bivšoj Jugoslaviji.

Harland je izjavio da je Iran dostavljao oružje muslimanima preko Hrvatske, uz znanje SAD i drugih zemalja.

Markale odabrane za okidač udara NATO

Svedok optužbe Dejvid Harland (David) izjavio je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu da je druga eksplozija na pijaci Markale u Sarajevu u avgustu 1995. bila "odabrana" kao "okidač" vazdušnih udara na položaje Vojske Republike Srpske, do kojih bi svejedno došlo kasnije.

"Markale su odabrane kao okidač. Da se nisu dogodile, VRS bi bila bombardovana par nedelja kasnije", posvedočio je Harland, dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić.

Harland je 1993-95 bio civilni zvaničnik Unprofora i politički savetnik komandanta snaga UN Ruperta Smita (Smith) koji je naredio napade aviona NATO na VRS.

Harland je obrazložio da je do tog trenutka kod većine u Unproforu i međunarodnoj zajednici sazrelo mišljenje da se rat u BiH neće moći okončati bez upotrebe vojne sile protiv srpske strane.

"Znači, Srbi nisu mogli da izbegnu NATO udare", sugerisao je branilac Lukić. "Ne, osim ako ne bi prestali da se bore", odgovorio je Harland.

Tezu odbrane da su civilne žrtve u Sarajevu bile posledica rata i da je VRS samo branila pred ofanzivama Armije BiH, Harland je, međutim, odbacio. Ponovio je da je u vreme, kao i prethodnih ratnih godina, artiljerija bosanskih Srba "terorisala" civile u Sarajevu nasumičnom vatrom bez vojne svrhe.

Po optužnici protiv generala Mladića, u drugoj eksploziji kod pijace Markale, 28. avgusta 1995, minobacačka granata ispaljena sa položaja VRS ubila je 43 osobe i ranila 75 građana.

Na sugestiju branioca Lukića da je francuski Unprofor istragom došao do drugačijeg zaključka, Harland je uzvratio da je u Unproforu u to vreme postignut "konsenzus" da je granatu ispalila VRS.

On je rekao da je oružje prelazilo preko Hrvatske "uz određeni danak", objasnivši da je deo oružja ostajao u toj zemlji.

Prema Harlandovim rečima, bilo je još kanala za dopremanje oružja.

"Turska je takođe dostavljala oružje avionima u niskom letu", kazao je bivši službenik za civilna pitanja i politički savetnik Unprofora.

U Sarajevo nije dolazilo teško naoružanje, ali lako naoružanje se kretalo u oba pravca kroz tunel ispod aerodroma Butmir, koji je bio širok manje od dva metra, naveo je svedok tužilaštva.

Harland je danas završio svedočenje, a proces Mladiću, koji je optužen i za progon nesrpskog stanovništva širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95, biće nastavljen sutra.

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je danas pred Haškim tribunalom, nakon što je bilo prekinuto u četvrtak pošto je optuženom pozlilo.

Mladić je bio prebačen u bolnicu "iz predostrožnosti", kako je saopšteno iz Tribunala, a u petak je vraćen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu pošto su medicinske analize pokazale da nema potrebe za lečenjem.

Današnje suđenje nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem bivšeg zvaničnika Unprofora Dejvida Harlanda.

Ni predsedavajući sudija Alfons Ori ni savetnik Mladićeve odbrane Branko Lukić nisu nijednom rečju pomenuli zdravstveno stanje optuženog.

Mladić je optužen pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Uhapšen je 26. maja prošle godine i izručen Tribunalu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. maja.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.