Hag traži da SB UN hitno reaguje ako Srbija ne isporuči radikale

Izvor: Danas, 08.Jun.2016, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag traži da SB UN hitno reaguje ako Srbija ne isporuči radikale

Njujork, Hag, Beograd -

Ukoliko Srbija uskoro Haškom tribunalu ne isporuči predstavnike Srpske radikalne stranke - Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, koji su optuženi za nepoštovanje tog suda, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija morao bi hitno da pronađe rešenje za slučaj troje radikala kako bi taj predmet bio gotov pre novembra 2017. za kada je planirano da haški sud završi sa radom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Ovo u svom najnovijem šestomesečnom izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u koji je naš list imao uvid, navodi predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus, a koji će danas, zajedno sa izveštajem glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca biti predstavljen u NJujorku. I u Bramercovom izveštaju se ističe da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema Tribunalu i izručila "troje optuženih" i naglašava da se "Tužilaštvo nada da će se ova situacija hitno rešiti kako bi se Srbija vratila na status pune saradnje".

Sudija Ađijus objašnjava SB UN da su Radeta, Jojić i Ostojić optuženi za nepoštovanje Tribunala jer su zastrašivali svedoke u predmetu njihovog lidera Vojislava Šešelja (koji je u međuvremenu oslobođen svih optužbi, prim. aut.). Nalog za hapšenje troje radikala izdat je 19. januara 2015. , a sve do 1. decembra prošle godine postupak je bio poverljiv. Sudija Ađijus ističe da nije moguće proceniti koliko bi pred Tribunalom mogao da traje ovaj postupak sve dok Srbija ne izruči optužene kako bi mogla da počne pretpretresna faza.

"U tom smislu, Tribunal poziva Srbiju da ispuni svoje obaveze prema članu 29. Statuta. Međutim, ukoliko se nalozi za hapšenjem uskoro ne izvrše, možda će biti potrebno da SB hitno razgovara o rešenju koje bi omogućilo da se ovaj slučaj završi pre novembra 2017. godine", ukazuje sudija Ađijus u svom izveštaju.

I Bramerc u svom izveštaju ukazuje da Srbija nije u potpunosti sarađivala sa Tribunalom "zbog svog kontinuiranog neuspeha da izruči troje optuženih", navodeći da je Tužilaštvo zbog toga veoma zabrinuto. Bramerc dalje podseća da je presednik Tribunala u oktobru prošle godine prijavio Srbiju SB UN zbog jer nije ispunila obaveze iz Statuta. Glavni tužilac objašnjava i da je Srbiji naređeno da podnosi redovne izveštaje o naporima da sprovede naloge za hapšenjem troje radikala.

"Tužilaštvo poziva srpske vlasti da bez odlaganja uhapsi troje optuženih i preda ih Tribunalu", naglašava Bramerc u izveštaju. Inače, Bramerc navodi da su suđenja za ratne zločine u Srbiji "na ključnom raskršću", te da srpsko pravosuđe mora da procesuira veliki broj slučajeva koji uglavnom, ali ne i isključivo, uključuju osobe srpske nacionalnosti osumnjičene za zločine protiv građana drugih država.

"Veoma je važno prepoznati dostignuća Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koji se nisu mogli predvideti pre deset godina. U isto vreme, mnogo predmeta ostaje da se istraže i procesuira u Srbiji protiv srpskih državljana i još uvek je nedovoljno gonjenja osoba na visokim i srednjim pozicijama. Događaji koji su se odigrali tokom perioda koji obuhvata ovaj izveštaj pokazuju neujednačen napredak suđenja za ratne zločine u Srbiji i ozbiljne izazove koji se moraju prevazići", ističe Bramerc, a kao jedan navodi to što Vlada Srbije nije uspela da izabere novog tužioca za ratne zločine.

Takođe, Bramerc ukazuje SB UN i da su osuđeni za ratne zločine učestvovali u nedavno održanoj kampanji za parlamentarne izbore u Srbiji. "To što srpske političke partije traže izbornu prednost kroz podršku osuđenih za ratne zločine izaziva opravdanu zabrinutost oko posvećenosti Srbije za pravdom i pomirenjem. Novoizabrana vlada sada ima priliku da pokaže da prihvata činjenice utvrđene u presudama Tribunala i politiku koja će ih u budućnosti promovisati", kaže Bramerc u svom izveštaju.

Kako nam je rečeno iz Haga, Bramerc i Ađijus u svojim govorima danas pred SB UN mogu da promene sadržaj izveštaja, ali je malo verovatno da će to učiniti. Podsetimo, Viši sud u Beogradu doneo je 18. maja rešenje po kojim je utvrđeno da nisu ispunjene sve pretpostavke za hapšenje i predaju Radete, Jojića i Ostojića.

Inače, u izveštajima Bramerc i Ađijus obaveštavaju SB UN da su donete presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koji je osuđen na 40 godina zatvora, oslobađajuća presuda Šešelju, ali navode i ponovno suđenje bivšim rukovodiocima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, suđenju komandantu Vojske RS Ratku Mladiću i bivšem predsedniku tzv. Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću. Ukazuje se da će Tribunal završiti sa radom 2017. godine.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Danas: Tribunal traži da UN reaguju ako Srbija ne isporuči radikale

Izvor: RTS, 08.Jun.2016

Ukoliko Srbija uskoro Haškom tribunalu ne isporuči predstavnike Srpske radikalne stranke – Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, koji su optuženi za nepoštovanje tog suda, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija morao bi hitno da pronađe rešenje za slučaj troje radikala kako bi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.