Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odbio zahtev za uslovni otpust generala Miletića iz zatvora

Predsednik Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova u Hagu Teodor Meron ponovo je odbio zahtev generala Vojske Republike Srpske Radivoja Miletića da mu odobri uslovni - prevremeni otpust sa izdržavanja kazne od 18 godina zatvora na koju je osuđen zbog navodnog zločina protiv čovečnosti u Potočarima 1995. godine.

Iako se 2005. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu i u maju izdržao dve trećine kazne zatvorske kazne (uslov za prevremeni otpust) Meron je kao razlog za odbijanje zahteva naveo težinu zločina zbog kojih ga je Haški tribunal.

Prvi zahtev Miletića za prevremeni ozlazak iz zatvora (Finska), Meron je odbio u julu 2017. jer nije bio ispinjen uslov od dve trećine izdržane kazne.

Prvostepenom presudom, u junu 2010, bio je osuđen na 19 godina zatvora, a Apelaciono veće Tribunala je krajem januara 2015. delimično usvojilo žalbu odbrane i smanjilo kaznu Miletiću na 18 godina zatvora.

U julu mesecu 1992. godine se priključuje Glavnom štabu Vojske Republike Srpske u Crnoj Rijeci. Imenovan je za načelnika odeljenja za artiljerijsko-raketne jedinice protivvazdušne odbrane u Upravi za vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu Glavnog štaba VRS. U tom svojstvu pomogao je osnivanje artiljerijsko-raketnog bataljona PVO 65. Zaštitnog puka. Odmah je pokazao sklonost ka operativnom radu i često je pomagao načelniku Glavnog štaba VRS generalu Manojlu Milovanoviću. Ubrzo se pokazao kao dobar oficir, vrlo uzoran radnik i dobar operativac i kao takav je izdvojen i premešten u Upravu za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba VRS. U julu mesecu 1993. godine postavljen je za načelnika Uprave za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba VRS i tu dužnost je obavljao sve do kraja 1996. godine. Uprava za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba VRS se sastojala iz tri organizacione jedinice: Odeljenje za operativne poslove, Odeljenje za nastavne poslove i Operativnog centra. Dužnost operativca u svakoj komandi je nemerljiva. 

Kao pripadnik Vojske SR Jugoslavije učestvovao je u odbrani zemlje za vreme NATO agresije na SRJ od 24. marta do 26. juna 1999. godine.


Penzionisan je 31. januara 2000. godine u svojoj 52 godini života.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.