Hag: Šešelj kriv, osuđen na 10 godina koje je već odležao

Izvor: B92, 11.Apr.2018, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Šešelj kriv, osuđen na 10 godina koje je već odležao

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale osudilo je lidera SRS Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora.

Međutim, Šešelj neće ići u zatvor jer je u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja proveo ukupno 11,5 godina.

Žalbeno veće je donelo odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovečnosti po tačkama 1, 10 i 11 iz optužnice, koje uključuju progone, proterivanje i prisilno premeštanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1992. godine.

Time je preinačena prvostepena odluka kojom je 2016. godine predsednik SRS oslobođen od svih optužbi Haškog tužilaštva.

Šešelj nije prisustvovao izricanju drugostepene presude, a nešto ranije je izjavio da će je prespavati: “U to vreme svakoga dana spavam, pa će tako biti dok oni budu čitali odluku”.

Šešelj se Tribunalu dobrovoljno predao 26. februara 2003. godine, suđenje je počelo tek 2007. i trajalo je pet godina, a privremenu dozvolu za povratak u Srbiju zbog lečenja dobio je 2014. godine.

Prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala, na čelu sa sudijom Žan Klod Antonetijem, 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.