Hag: ”Njegoš pozivao na ubijanje muslimana”!

Izvor: BKTV News, 12.Feb.2014, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: ”Njegoš pozivao na ubijanje muslimana”!

Tužilaštvo Haškog Tribunala na suđenju bivšem predsedniku R. Srpske Radovanu Karadžiću tvrdilo da je Petar Petrović Njegoš u svom epu “Gorski vijenac” “slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica”.
 
Tužiteljka Katrina Gustavson opširno je citirala stihove iz “Gorskog vijenca” tokom unakrsnog ispitivanja svedoka odbrane Gojka Kličkovića, koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Radovan Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na taj Njegošev spev. Konkretno, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zastupnica optužbe citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se – u slobodnom prevodu sa engleskog – poziva na “čišćenje naše zemlje od nevernika” i kaže da “naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrebljeni”.
Po tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio “poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana”.
Njegoš u “Gorskom vijencu” “slavi ubijanje Muslimana, uništavanje njihovih kuća i rušenje njihovih džamija”, sugerisala je tužiteljka.
Ograđujući se da nije proučavao Njegoševo delo, svedok Kličković, koji je posle rata bio premijer Republike Srpske, uzvratio je da dovođenje u vezu “Gorskog vijenca” sa zločinima tokom sukoba u BiH “izlazi iz okvira lepog ponašanja”.
“Ja osuđujem svako razaranje i ubijanje”, kazao je svedok, dodajući da je Njegoš opisivao istorijske događaje od “pre 200 godina”.
Na primedbu tužiteljke da je sam izjavio da je Karadžić “uporedjivao Gorski vijenac s tekućim događajima”, Kličković je odgovorio: “Ne, nisam čuo”. U dodatnom ispitivanju, Karadžić koji se brani sam, pitao je svedoka “kada je Njegoš živeo i napisao svoj spev, a Kličković je odgovorio: “U vreme turskog nadiranja i osvajanja Balkana i činjenja velikih zločina i skoro uništavanja hrišćanstva”, dodajući da su “Njegoš i vladika Danilo bili na svojoj zemlji”.
Precizirajući da je “Gorski vijenac” napisan u 19. veku i da opisuje događaje iz 17. veka, Karadžić je slobodarsku poruku speva ilustrovao stihovima: “Tirjaninu stati nogom za vrat… to je ljudska dužnost najsvetija” i “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”.
Tweet
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Sakrijte «Gorski vijenac» na neko sigurno mesto, dok još nije kasno

Izvor: Vostok.rs, 13.Feb.2014, 16:55

13.02.2014. - I Njegoš kriv za etničko čišćenje?..Otkako su nemački zvaničnici bez okolišanja postavili sedam uslova za dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji, među kojima je bio i onaj uslov da Srbi moraju da promene svoju svest, od tada je taj proces preumljavanja poprimio histerične...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.