HAŠKO TUŽILAŠTVO POLUDELO! Traže da Antoaneti ne odlučuje o Karadžićevom zahtevu

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAŠKO TUŽILAŠTVO POLUDELO! Traže da Antoaneti ne odlučuje o Karadžićevom zahtevu

Tužilaštvo Mehanizma u Hagu zatražilo je danas izuzeće sudije Žana Kloda Antoanetija iz odlučivanja o zahtevu Radovana Karadžića da se iz njegovog žalbenog veća izuzme sudija Vilijem Sekule, kojeg je na to mesto imenovao srbomrzac Teodor Meron, koji se prethodno sam izuzeo iz Karadžićevog žalbernog veća na zahtev odbrane

Istim zahtevom, Karadžić, odnosno njegovi branioci, tražili su i dalje nepostupanje Merona povodom zahteva odbrane.

U dokumentu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je danas objavljen u Hagu, tužilaštvo navodi da "sumnja u pristrasnost sudije Antonanetija", koji je po principu starešinstva u sudu drugi po rangu iza predsednika Merona.

Meron se sam povukao iz Apelacionog veća, pošto je Karadžićeva odbrana zatražila njegovo izuzeće uz pozivanje na prethodnu Antonetijevu odluku u procesu generalu Ratku Mladiću.

Sudija Antoneti usvojio je zahtev Mladićeve odbrane da iz Apelacionog veća, koje treba da odlučuje o žalbi na presudu kojom je on osuđen na doživotni zatvor, izuzme troje sudija zbog pristrasnosti, i to sudije Merona, Karmela Ađijusa i Liu Dacuna.

Tužilaštvo u svom zahtevu tvrdi da "sudija Antoaneti nije nadležan za odlučivanje o Karadžićevom zahtevu za dalje izuzeće Merona i Sekula".

- Ipak, ako žalbeno veće zaključi da ipak jeste nadležan, onda tužilaštvo traži izuzeće Antoanetija iz odlučivanja o Karadžićevom zahtevu - navodi se u zahtevu tužilaštva.

Karadžić je u martu 2016. godine protivpravno osuđen na 40 godina zatvora.

Žalbeni postupak u njegovom slučaju ušao je u poodmaklu fazu, ali se zbog novih okolnosti i utvrđivanja koje će sudsko veće odlučivati o žalbama, s njim zastalo.

Možete nas pratiti na našem Instagram profilu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.