HAG NE ZOVE: Datum izricanja presude Šešelju još nije zakazan

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2017, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAG NE ZOVE: Datum izricanja presude Šešelju još nije zakazan

I dalje na privremenoj slobodi

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove koje razmatra žalbu u slučaju protiv Vojislava Šešelja još nije zakazalo datum izricanja presude i nikakav nalog u vezi s tim nije izdat niti uručen Šešelju.

Ovo izjavu juče su potvrdili u Hagu, odgovarajući na medijske navode da je izricanje pravosnažne presude lideru radikala zakazano za februar 2018.

Da nije dobio nikakav poziv da dođe u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Hag i prisustvuje izricanju nove presude nakon uložene žalbe Tužilaštva, potvrdio je i sam Šešelj:

- Ništa nisam dobio, a ne verujem da mi je Tribunal nešto i poslao. Od njih nikakve pozive nisam dobio poslednjih godinu i po.

Na pitanje da li će, možda, promeniti mišljenje i otići u Hag ako mu poziv stigne, prvi čovek radikala je bio kratak:

- Na to ću vam odgovoriti ako dobijem poziv.

Sudsko veće Tribunala sa sudijom Žan-Klodom Antoanetijem na čelu izreklo je 31. marta prošle godine oslobađajuću presudu Šešelju po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova veća (sudije Antoaneti i Mandaje Nijang) uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključilo je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice. Latancijeva je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno. Tužilaštvo je, inače, pre izricanja presude za njega tražilo kaznu od 28 godina.

Šešelj je 2014. pušten na privremenu slobodu iz Haga, gde je u pritvoru proveo gotovo 12 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.