Dvojica bivših pripadnika OVK odbijaju da se odazovu sudu u Hagu

Izvor: RTS, 25.Feb.2020, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica bivših pripadnika OVK odbijaju da se odazovu sudu u Hagu

Specijalni sud u Hagu pozvao je na saslušanje trojicu nekadašnjih pripadnika OVK, od kojih su dvojica najavila da se neće odazvati pozivu.
"Poštovani članovi porodice, prijatelji i drugovi, želeo bih da vas obavestim da sam u svojstvu optuženog primio poziv Specijalnog suda u Hagu, na koji neću da se javim 21.03.2020.", napisao je Zogaj.

Naveo je da ne priznaje Specijalni sud.
"Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << priznajem ovaj sud dok ne osudi kriminalce koji su ubijali najmilije u mojoj kući", poručio je Zogaj.
Prethodno je i Fatmir Brajšori, najavio da odbija da se odazove sudu u Hagu, navodeći da i on ne priznaje Specijalni sud. 
Brajšori je na Fejsbuku potvrdio da mu je stigao poziv od Specijalnog suda, ali, nije precizirao da li je pozvan u svojstvu osumnjičenog ili svedoka, preneo je Kosovo onlajn.
Takođe je odlučio da se ne odazove pozivu, jer "ne priznaje Specijalni sud u Hagu."
"Odbijam poziv, jer nemam razloga da odgovorim, zato što tokom 1998. do 2000. godine nisam živeo na Kosovu i taj poziv upućen meni, ratne organizacije bi trebalo da iskoriste za proglašavanje Suda nepostojećim i da nova Skupština Kosova ukine odluku koju je tada donela", napisao je Brajšori u postu na Fejsbuk nalogu. 
Uporedo sa nastavkom pozivanja za ispitivanje pripadnika bivše OVK, tužilac Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova obavestio je predsednicu tog suda da je spreman da podigne optužnice.
Predsednik Specijalnog suda imenovao je sudije koje će voditi predsudski postupak, odnosno razmotriće optužnice koje predloži Tužilaštvo.
Do sada, tužilaštvo je ispitalo nekočilo stotina bivših pripadnika OVK, uključujući i niz regionalnih i lokalnih komandanata.
Za sada, međutim, nije poznato ko će se od bivših pripadnika te formacije naći pred sudom.
Sud za procesuiranje zločina bivše OVK osnovan je 2015. godine, podrškom poslanika kosovske skupštine.
Iako osnovan kao kosovski sud, sedište i sve procesne radnje odvijaju se u Hagu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poziv iz Haga za još jednog pripadnika OVK, neće se odazvati

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Feb.2020

PRIŠTINA - Bivši pripadnik OVK Faik Zogaj pozvan je na saslušanje u Specijalno tužilaštvo u Hagu gdje će biti suđeno pripadnicima ove terorističke organizacije za zločine počinjene nad Srbima i nealbancima od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.