Danas konačna presuda Karadžiću, reporter RTS-a na licu mesta

Izvor: RTS, 20.Mar.2019, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas konačna presuda Karadžiću, reporter RTS-a na licu mesta

Međunarodni sud u Hagu izreći će danas u 14 sati konačnu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koga je Haški tribunal 2016. nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti. Žalbu na tu presudu uložili su i odbrana i tužilaštvo. Izricanje presude prati reporter RTS-a Miloš Milić.
Izricanje presude gledaoci će moći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da gledaju u odloženom prenosu, jer je pre godinu i po dana u direktnom prenosu, u istoj sudnici, Slobodan Praljak izvršio samoubistvo.

Gledaoci RTS-a će izricanje presude moći da prate uz analizu advokatâ Branislava Tapuškovića i Slobodana Zečevića.
Pažnja regiona za ovu presudu nije manja nego što je bila u prethodnim slučajevima, a i najznačajnije svetske agencije imaju reportera na licu mesta. Njihovo interesovanje je podstaklo i to što se ime Radovana Karadžića spominjalo u vezi sa napadom na Novom Zelandu.
Ispred zgrade suda od jutros su i predstavnici udruženja žrtava. Postavili su transparente, i daju izjave medijima.
I tužilaštvo i odbrana žalili su se na prvostepenu presudu, kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora. Tužioci traže doživotan zatvor, odbrana oslobađanje.
Pre tri godine je rečeno da nije kriv za genocid u sedam bosanskih opština, ali da jeste po svim ostalim tačkama optužnice, među kojima je odgovornost za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici.
Karadžić novu presudu čeka sa promenjenim sudskim većem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.