Izvor: S media, 12.Dec.2011, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin i Hag tražili odustajanje od Rezolucije 1244

Srbija nije dobila status kandidata jer ne pristaje na novi uslov Evropske unije EU kojim se traži da odustane od regionalnog predstavljanja Prištine pod oznakom Rezolucije 1244 SB UN. U vrhu vlasti smatraju da bi to značilo odustajanje od Rezolucije u celosti na šta niko nije spreman.

Na novom uslovunajviše je insistirala Nemačka, uz Holandiju i Austriju, dok je za Srbiju to neprihvatljivo jer bi se time izjednačilo predstavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Prištine sa državama koje imaju legitimitet, ali i implicitno priznala nezavisnost Kosova.

Otuda, veliko je pitanje kako će Srbija preskočiti ovu prepreku u martu i obezbediti napredak na evropskom putu ukoliko nastavi sa politikom „i Kosovo i EU”. Posebno što je predsednik Srbije Boris Tadić tvrd u stavu da nikada na to neće pristati, kao i da neće odustati od evropskih integracija.

Stefanović: Obezvređivanje Rezolucije 1244

Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, objašnjava da se novi uslov EU odnosi na pozivanje na Rezoluciju 1244 u smislu denominacije Kosova, što je vrlo ozbiljno političko pitanje.

- To je par ekselans političko pitanje! Mi smatramo da je ta referenca neophodna jer pokazuje da je to predmet međunarodnog prava i da status Kosova nije rešen - kaže Stefanović, i dodaje da je uvođenje novog uslova tražila Priština i „nekoliko država koje su ocenile da je ovo pravi trenutak da se obezvredi Rezolucija 1244”.

Delević se nada izmeni uslova

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da Savet ministara ima pravo da preinači uslove za dobijanje statusa kandidata. To je, takođe, učinjeno u slučaju Crne Gore kojoj su pooštreni uslovi za dobijanje datuma početka pregovora. - Međutim, uslov kojim se traži da se dogovori način predstavljanja Kosova ili inkluzija regionalne saradnje ne pojavljuje se prvi put. On je postojao kao uslov za dobijanje datuma za početak pregovora od 2009, a pominje se i u mišljenju Evropske komisije - napominje Delevićeva.

Međutim, kako „Blic” saznaje od izvora u Vladi Srbije, reč je o moćnoj Nemačkoj, čiji se predstavnik više puta za to založio na sednici Saveta ministara i dobio podršku Holandije i Austrije. To su, dodaje on, tražili još Robert Kuper, posrednik EU u tehničkom dijalogu između Beograda i Prištine, kao i Albanija.

Savet ministara spoljnih poslova država EU prihvatio je ovaj zahtev na sednici pre tri dana i uvrstio ga u uslove za dobijanje statusa kandidata Srbije.

Srbija bez rešenja za sada

Na pitanje da li Beograd ima ideju kako će se dogovoriti sa Prištinom oko načina predstavljanja i kako će dobiti status kandidata na proleće, Borislav Stefanović kaže da je to pitanje za Prištinu.

- Mislim da je to pitanje za Prištinu, da oni treba da budu kreativni i nađu rešenje - kaže Stefanović.

On ističe da je Srbija „više-manje ispunila sve ostale uslove”. A „stari“ uslovi se tiču uklanjanja barikada, odnosno sprovođenja dogovora o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, podršci izvršenju mandata Kfora i Euleksa, kao i sprovođenju ostalih dogovora, postignutih u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine.

- Do pre dva dana to nije bio uslov za dobijanje statusa, nego je to bio uslov za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u Uniji.Zbog toga mi nismo ni očekivali da će Srbija dobiti datum, ali smo smatrali izvesnim da ćemo dobiti status kandidata - tvrdi Stefanović, i ocenjujue da bi prihvatanjem tog uslova Srbija „izbila sebi poslednji adut za pregovaranje”.

Blic
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.