Ustavni sud odbacio Tačijev zahtev za ocenu navodnog sukoba njegovih i ovlašćenja parlamenta

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Mar.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud odbacio Tačijev zahtev za ocenu navodnog sukoba njegovih i ovlašćenja parlamenta

Ustavni sud Kosova odbacio je danas zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija za ocenu navodnog sukoba njegovih ovlašćenja i ovlašćenja Skupštine Kosova u vezi potpisivanja međunarodnih sporazuma, navodeći da Tači "nije dostavio dovoljno korisnih informacija u vezi sa navodnim sukobom, niti je tačno naveo kakav sukob postoji između ustavnih nadležnosti predsednika i Skupštine".

"Sud je većinom glasova proglasio zahtev predsednika o navodnom sukobu između njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i ustavnih nadležnosti Skupštine Kosova neprihvatljivim za razmatranje u meritumu", kaže se u dispozitivu odluke Ustavnog suda.

Tačijeva tvrdnja o sukobu ustavnih nadležnosti odnosila se na nadležnosti koje su utvrđene za predsednika i Skupštinu Kosova u članu 18. Ustava Kosova koji se tiče ratifikacije međunarodnih sporazuma.

"Predsednik je kao stranka koja je pokrenula tvrdnju o sukobu nadležnosti između predsednika i Skupštine naveo nejasnoće u pogledu ustavne nadležnosti za ratifikaciju razmene pisama između Kosova i Evropske unije", kaže se u odluci Ustavnog suda.Predsednik Kosova je u zahtevu naveo da mu nije jasno da li razmena pisama o mandatu Euleksa od 8. juna 2018. godine treba da se ratifikuje u svojstvu međunarodnog sporazuma od strane Skupštine Kosova, dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika a u skladu sa članom 18.1. Ustava, ili treba da se smatra ratifikovanom nakon potpisivanja od strane predsednika, u skladu sa članom 18.2 Ustava, što je do sada bio slučaj.

Ustavni sud je naveo da je to prvi slučaj sa zahtevom za ocenu tvrdnje o "sukobu" ustavnih nadležnosti i u tom smislu objasnio je da je nadležnost Suda za ocenu sukoba između ustavnih nadležnosti "preventivnog karaktera, odnosno ustavna kontrola ex-ante, ali koja ne isključuje ni ustavnu kontrolu ex-post".

"Sud je konstatovao da iako je slučaj podnela ovlašćena strana, odnosno predsednik, da on nije tačno naveo kakav sukob postoji između njegovih nadležnosti i nadležnosti Skupštine, uprkos zahtevu Suda da razjasni svoj zahtev koji je prvobitno podneo u formi ustavnog pitanja na osnovu člana 84 Ustava", stoji u odluci Ustavnog suda koji se pozvao na "odgovarajuće odredbe Ustava Kosova, zakona o Ustavnom sudu i poslovnika o radu Ustavnog suda".

Poznavaoci ustavnog prava na Kosovu ocenili su taj zahtev predsednika kao pokušaj da se eventualni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije smatra ratifikovanim samo njegovim potpisom, iako je u Ustavu Kosova u članu 18.1. utvrđeno da međunarodne sporazume koji se odnose na teritoriju, suverenitet i međunarodno zaduživanje, ratifikuje Skupština Kosova dvotrećinskom većinom.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud odbacio Tačijev zahtev za ocenu navodnog sukoba njegovih i ovlašćenja Parlamenta

Izvor: Danas, 25.Mar.2019

Ustavni sud Kosova odbacio je danas zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija za ocenu navodnog sukoba njegovih ovlašćenja i ovlašćenja Skupštine Kosova u vezi potpisivanja međunarodnih sporazuma, navodeći da Tači "nije dostavio dovoljno korisnih informacija u vezi sa navodnim sukobom, niti je...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.