Tusk poručio Poljacima da se ugledaju na Vučića i Tačija

Izvor: N1 televizija, 06.Okt.2018, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk poručio Poljacima da se ugledaju na Vučića i Tačija

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je danas u Krakovu na poljske političare da prestanu da dovode političke sporove do krajnosti i mržnje i kao primer za ugled naveo predsednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

"Čudesno je to da sam na Kosovu i vidim kako predsednik Srbije i predsednik Kosova pružaju ruku jedan drugom i razgovaraju o pitanjima koja su obično uzrok >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ratova u tom regionu. I znate, nijedan od njih dve sedmice nije morao da se pravda zašto su seli jedan do drugog", kazao je Tusk na konferenciji Uloga Katoličke crkve u evropskoj integraciji.

On je upozorio poljske vlasti i opoziciju da na njima leži odgovornost da naredna pokoljenja ne žive u zemlji sa dubljim podelama od onih u balkanskim državama, prenela je poljska televizija TVN24.

"Lekcija Drugog svetskog rata pokazuje jedno. Nema integrisane Evrope, bezbedne Evrope, bezbedne Poljske u Evropi bez elementarnog pomirenja. Ne bi bilo EU da Francuzi i Nemci nisu počeli da razgovaraju posle iskustva dva rata. Pomirenje je uslov bez kojeg ne može da se održi Evropa u ovom obliku", kazao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je upozorio da su podele u Poljskoj sada tako duboke da prevazilaze sve druge u Evropi.

"Nisam u stanju da prihvatim, da razumem zašto oštrina podela u Poljskoj daleko iskoračuje preko onog što gledam u Evropi. Zašto politički spor kod nas mora da označava mržnju i prezir. To je vidljivo ne samo u političkoj ravni, već i među ljudima. To uništava", rekao je Tusk.

Tusk, bivši dugogodišnji poljski premijer čija je liberalna Građanska platforma od jeseni 2015. godine u opoziciji, apelovao je na poljske političare da na Dan nezavisnosti 11. novembra manifestuju ne neiskreno prijateljstvo, već samo da su u stanju da tog dana razmišljaju o perspektivi zajedničke domovine Poljaka narednog stoleća.

Primer Vučića i Tačija Tusk je između ostalog naveo i zbog skandala povodom snimka njega i poljskog predsednika Andžeja Dude na kojem se vidi kako su njih dvojica nedavno u Ujedinjenim nacijama kratili vreme privatnim razgovorom i šalama.

Duda je posle toga dve nedelje morao da se pravda zašto uopšte sedi pored Tuska, bivšeg lidera poljske opozicije, zašto veselo pričaju i smeju se, a na kraju je morao da oda i o čemu su privatno razgovarali.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk poziva Poljake da rešavaju sporove dijalogom a kao primer navodi Vučića i Tačija

Izvor: Beta, 06.Okt.2018

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je danas u Krakovu na poljske političare da prestanu da dovode političke sporove do krajnosti i mržnje i kao primer za ugled naveo predsednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija."Čudesno je to da sam na Kosovu i vidim kako predsednik...

Nastavak na Beta...

Tusku primer Vučić i Tači

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2018, 11:32

Čudan apel Poljacima da se ne svađaju Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je juče u Krakovu na poljske političare da prestanu da dovode političke sporove do krajnosti i mržnje, i kao primer za ugled naveo predsednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.