Tramp i Kurc razgovarali i o Kosovu: Austrijski kancelar UPUTIO ZAHTEV šefu Amerike!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2019, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i Kurc razgovarali i o Kosovu: Austrijski kancelar UPUTIO ZAHTEV šefu Amerike!

Austrija, istakao je Kurc, pozitivno gleda na dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija i podržala bi razmenu teritorija, iako se to radi o škakljivoj temi

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je danas, u razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu, veće angažovanje SAD u rešavanje kosovskog pitanja.

Kurc, koji je prvi austrijski kancelar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji se u Beloj kući sastao sa jednim američkim predsednikom u poslednjih 13 godina, kako je preneo novinarima posle razgovora, rekao je da SAD na Kosovu "imaju jak uticaj koji bi mogle pozitivno iskoristiti".

.

- Ako se dve strane oko nečeg dogovore Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci - poručio je Kurc.

On je preneo da je Tramp izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurc mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da Beč svoja budžetska pitanja sam odlučuje. Kurc je priznao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama je nadprosečno zastupljena.

- Verujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja - opisao je razgovor sa Trampom.

Prema njegovim rečima, velika tema sa Trampom bio je i Severni tok 2, a Kurc je kazao da Austrija ima jasan stav po tom pitanju jer postoji potreba za osiguranje snabdevanja gasom.

- Mi podržavamo taj projekat - podvukao je, on dodajući da je Austrija otvorena i za isporuke tečnog američkog gasa, ali da aktuelno cena nije konkurentna.

- Zbog toga će Austrija gas i dalje, uglavnom, kupovati iz Rusije - objasnio je Kurc.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.