Tači u SB UN: Na Kosovu je sve normalno

Izvor: B92, 17.Dec.2018, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači u SB UN: Na Kosovu je sve normalno

Kosovski predsednik Hašim Tači je na sednici SB UN ocenio da je odluka o formiranju Oružanih snaga zakasnela a ne prevremena.

On je istakao i da je suština u tome da Srbiji ne smeta Vojska Kosova, već Kosovo kao nezavisna i suverena država.

Vučić je rekao da se prošle nedelje nije ništa vanredno nije dogodilo na Kosovu već ; da se desilo to što je trebalo da desi pre četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, kao i da se radi o normalnoj, pravoj odluci o misiji i ciljevima.

Kosovski predsednik je rekao da u suštini problem Srbije nije vojska već nezavisno i suvereno Kosovo.

“Odluka o vojsci je zakasnela nikako pogrešna. Zakasnela je jer smo čekali dobru volju od onih koji je nikada do sada nisu pokazali u odnosu na državu Kosovo. Ali sada je Republika Kosovo kao suverena i nezavisna država preduzela prirodni korak za stvaranje svoje vojske. Recite mi šta je ovde vanredno. Nema ničega vanrednog ovde, apsolutno ništa što je u suprotnosti sa rezolucijom 1244, ; Ahtisarijevim paketom, Ustavom Kosova ili međunarodnim pravom“, kazao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da se rezolucija 1244 odnosno njen paragraf 15 se odnosi samo na demilitarizaciju OVK, koja je u rekordnom vremenu ostvarena u septembru 1999.godine što je visoko ocenjeno od strane SB UN, tadašnjeg generalnog sekretara Kofija Anana i NATO.

Tači je rekao da sveobuhvatni paket rešavanja statusa Kosova Martija Ahtisarija, koji je bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a, u članu 52 ističe pravo Kosova da ima vojsku.

“Više od toga, sagledavanje sektora sigurnosti koje je ostvareno u uskoj saradnji sa NATO-om jasno ističe pravo Kosova za transformaciju BSK u vojsku. I, na kraju i najznačajnije, odluka Međunarodnog suda pravde, na osnovu zahteva tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije, jasno kao suza podvlači da proglašavanjem nezavisnosti Kosovo nije pogazilo međunarodno pravo. Shodno tome neprikosnoveno je pravo Kosova da ima svoju vojsku“, kazao je on.

Kosovski predsednik je istakao da je formiranje vojske Kosova volja građana Kosova, uz jedinstvenu podršku izabranih predsetavnika naroda, nezavisno od toga da li se to nekome sviđa ili ne.

“Srpska država je ljuta, ali nisu ljuti Srbi, građani Kosova“, kazao je Tači i dodao da će vojska Kosova doneti samo više mira i stabilnosti.

Istakao je da deset odsto pripadnika sadašnje BSK su predstavnici manjina - Srba, Crnogoraca, Turkai, Bošnjaka, Roma, Egipćana, Aškaljij.

“Mi ćemo snažno zaštiti i braniti svakog građanina Kosova, na celoj teritoriji Kosova. Svako dete, svakU mladu osobu, nezavisno od jezika kojim govore u svojoj kući“, kazao je Tači.

On je optužio zvanični Beograd za pritiske, zlostavljanje i šikaniranje Srba, pripadnika BSK.

Upitao je ko ima koristi od ne učlanjenja Kosova u Interpol što je rezultat, kako je naveo, prljave kompanje Srbije i dodao da od toga koristi imaju samo kriminalci i teroristi.

Poseban značaj Tači je dao dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ističući da je mir obaveza njegove generacije da obezbede da mlada generacija živi bez sukoba.

“Njima smo dužni budućnost bez sukoba. Kosovo je spremno. Mi smo spremni za dijalog. Mi smo spremni za teške odluke, ali smo takođe svesni da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, to će imati posledice za sve strane koje su u njega uključene“, zaključio je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.