Tači traži izvinjenje od Srbije!

Izvor: Mondo, 01.Maj.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači traži izvinjenje od Srbije!

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači od Srbije traži izvinjenje za žrtve rata na Kosovu 90-tih, najavljuje podnošenje tužbe za genocid i kritikuje Beograd zato što mu nije odobrena nedavno planirana poseta srpskoj prestonici.

Foto: Beta/Ziga Zivulovic

U izjavi za bečki "Standard", Tači kaže da bi bilo dobro ako bi Srbija, kako kaže, preuzela model Južne Afrike i izvinila se žrtvama rata na Kosovu.

"Međutim, mi smo svedoci >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da se Srbija još protivi da se izvini. Zbog toga moramo naći pravni put kako bismo istoriju dokumentovali i našli bar malo utehe za članove porodica više od 10.000 ubijenih ljudi i 20.000 silovanih žena”, rekao je Tači i dodao da Priština o tome razgovara sa svojim saveznicima i advokatima.

To podrazumeva, naveo je, da razmatraju kako da postave zahtev da bi dobili saznanja o tome "ko su bile srpske ubice iz 1999. godine".

Povodom najavljene tužbe za genocid protiv Srbije, Tači tvrdi da za to postoji više mogućnosti, ali i da više od stotinu kosovskih Albanaca koji žive u SAD i Evropi, kako kaže, žele da traže ratnu odštetu od Srbije.

"Tadanašnja vlada je odgovorna za razaranje 65 odsto privatne imovine Kosovara. Postoji i mogućnost da pozovemo Haški tribunal za ratne zločine", naveo je Tači.

O nameri da prošlog meseca poseti Beograd i na poziv jedne nevladine organizacije prisustvuje skupu na temu evrointegracije zapadnog Balkani, Tači kaže:

"Ako jedan kandidat za pristupanje EU na takve teme odbija posetu jednog suseda onda se postavlja pitanje kako možemo na Balkanu gledati napred i time podsticati normalizaciju odnosa. Takvo ponašanje vodi tenzijama i stvara nesigurnost u pogledu političke volje Beograda da gleda u budućnost".

Tači je potvrdio da je Srbija raspisala nalog za njegovo hapšenje, kao što je bio slučaj i sa Havijerom Solanom, Tonijem Blerom i Bilom Klintonom pod otužbom za terorizam i napad na Srbiju.

"Ti nalozi su apsurdni i očekujem da se Srbija što pre osvesti i sve optužbe iz doba Miloševića proglasi nevažećima. Mi smo u 2015. godini i čudno je da su odluke iz jedne mračne faze još pravno važeće", ocenio je on.

Od Beograda, kako je naveo, očekuje da se ponaša kao Priština koja je odobrila više poseta najviših srpskih zvaničnika Kosovu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.