Tači se vadi, ali ne vredi, rekao je

Izvor: Mondo, 11.Okt.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači se vadi, ali ne vredi, rekao je

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da su njegove reči o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK nad Srbima izvučene iz konteksta.

Foto: Printscreen/YouTube

Tači tvrdi i da nije rekao da je pristao na formiranje suda pod pritiskom međunarodne zajednice i u zamenu za ustupke Prištini.

Kosovski mediji preneli su u ponedeljak da je Tači na konferencii povodom izveštaja nevladinih organizacija o odnosu građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Kosova prema Specijalnom sudu, rekao da je na formiranje tog suda pristao zato što mu je iz međunarodne zajednice rečeno da će Priština u zamenu dobiti viznu liberalizaciju, ubrzano članstvo u Evropskom savetu, podršku za članstvo u Unesko, uspostavljanje Oružanih snaga i ova priznanja kosovske nezavisnosti.

Tači je na konferenciji za novinare sa predsednikom Albanije u Prištini Iljirom Metom rekao da je on dobio čvrsta uveravanja da je "uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu najbolje rešenje učinjeno u kontekstu međunarodnih okolnosti".

Drugo rešenje je bilo, kazao je Tači, da o pitanju uspostavljanja Specijalnog suda odlučuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tači: Albansko državljanstvo za građane Kosova

"Dakle, moja zabrinutost nema nikakve veze sa Specijalnom sudu, bez obzira na njegove efekte. Ali ima veze sa teškom situacijom na Kosovu", rekao je Tači i, kako je rekao, uz dužno poštovanje pozvao novinare da uvek prenesu ono što kaže - tačno, a ne ono što može kasnije da se pročita.

Tači: Konačna faza, Srbija uskoro priznaje Kosovo

"Stoga, nikakvog pokajanja, ni rezervi nije bilo u mojoj izjavi", rekao je Tači.

Portal Indexonline, međutim, ponavlja Tačijeve reči da je dobio obećanje međunarodne zajednice.

Srbi ulaze u vladu, Haradinaj progovorio srpski

"Da bi se očuvalo strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropske unije i NATO-a, odbio sam da vodim nepravedan istorijski proces prema Kosovu, uprkos ogromnoj političkom i građanskom mišljenju o Specijalnom sudu. Međunarodna zajednica nam je obećala da bi to moglo biti u vezi sa zahtevima za ranije članstvo u Savetu Evrope, viznom liberalizacijom, uskoro ćemo imati veliku podršku za članstvo u Unesku, uspostavićemo oružane snage i dobićemo nova priznanja. Kosovo je održalo reč, osnovalo sud. Međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od ovih obećanja. Naprotiv, Kosovo je usporeno na evroatlantskom putu", citirao je Indexonline Tačijeve reče.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Tači demantuje da je rekao da je pristao na formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK zarad partnerstva sa SAD, EU i NATO

Izvor: Blic, 11.Okt.2017

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da su njegove reči o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima izvučene iz konteksta i da on nije rekao da je na to pristao pod pritiskom međunarodne zajednice i u zamenu za ustupke Prištini...Kosovski mediji,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.