Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači odbio da se izvini za zločine nad Srbima

Premijer Kosova Hašim Tači odbio je da se izvini srpskom narodu za zločine počinjene tokom rata 1999. godine, tokom koga je on bio jedan od vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).



Na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici, upitan da li se oseća odgovornim za zločine počinjene nad Srbima i da li će se izviniti na početku svog mandata, Tači je rekao da je "veoma ponosan na svoju prošlost i prošlost svog naroda koji je zajedno sa NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došao do cilja".

"Mi treba da se okrenemo budućnosti, a ne prošlosti", rekao je Tači i dodao da "svi znaju ko kome treba da se izvini".

Govoreći o namerama Vlade Kosova, Tači je rekao da će ona garantovati prava svim zajednicama onako kako je to predviđeno Ahtisarijevim planom.

Kosovski premijer najavio je da će vrlo brzo biti otvorena kancelarija za zajednice pri kabinetu premijera, kako bi se svim zajednicama obezbedio jednak pristup vlastima.

Tači je pozvao sve prognane i raseljene osobe da se vrate, navodeći da će im vlada garantovati bezbednost. On je rekao i da status Kosova ne treba da donese strah već bolju budućnost za sve građane, naglasivši da već dve godine nije bilo sukoba na etničkoj osnovi.

"Patriotizam Albanaca danas se ogleda u poštovanju manjinskih zajednica", rekao je Tači i dodao da ministri u njegovoj vladi iz reda srpske zajednice neće biti dekor.

Kosovski premijer nije, pak, želeo da precizira kada će Kosovo proglasiti nezavisnost ali je dodao da će se to desiti u bliskoj budućnosti i u koordinaciji sa Vašingtonom i Briselom. On je rekao da će se nešto više o mogućnosti proglašenja nezavisnosti znati nakon njegove posete Briselu, 23. i 24. januara.

Povodom predsedničkih izbora u Srbiji, Tači je rekao da događaji u Beogradu ne utiču na Kosovo i dodao da nova kosovska vlada "želi da gradi dobrosusedske odnose sa svima pa i sa Srbijom".

Koha Ditore: Proglašenje nezavisnosti u februaru?

Tokom posete premijera Kosova Hašima Tačija Briselu biće usklađen datum za proglašenje nezavisnosti Kosova, piše dnevnik iz Prištine, "Koha Ditore". Neimenovani izvori lista iz Evropske Unije rekli su da će Priština uskladiti sa Briselom datum proglašenja nezavisnosti tokom sastanaka, koje će Tači imati sa visokim evropskim predstavnikom Havijerom Solanon, evropskim komesarom sa proširenje Olijem Renom, kao i sa visokim predstavnicima NATO-a.

"U principu, oko određivanja datuma proglašenja nezavisnosti Kosova je bilo reči i u sedištu UN, tokom posete premijera Kosova i sastanaka koje je imao sa američkim predstavnikom za status Frankom Viznerom i ambasadorima evropskih zemalja u UN", piše "Koha Ditore".

List, takođe, navodi da se ne očekuje da nezavisnost Kosova bude proglašena tokom februara.

"Postoje velike šanse da se datum veže za mart ove godine. Izgleda da veza izmedju proglašenja nezavisnosti Kosova i izbora u Srbiji dobija sve više argumenata iako je u početku bila samo ideja, ali da vidimo što će se desiti u Briselu", rekli su medjunarodni izvori ovog dnevnika.

Sa druge strane, zvanična Priština već ima saglasnost Stejt Departmenta i nekoliko evropskih zemalja da tokom februara objavi datum za proglašenje nezavisnosti.

"Šestog februara Skupština Kosova će imati svoju redovnu sednicu i velike su šanse da se tokom te sednice saopšti datum kada će ova institucija proglasiti nezavisnost Kosova", piše "Koha Ditore".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.