Izvor: Blic, 07.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači i Sejdiu potpisali sporazum, Srbima dva ministarstva

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači i predsednik Demokratskog saveza Kosova Fatmir Sejdiu danas su potpisali koalicioni sporazum kojim je predviđeno da Sejdiju u narednih pet godina bude predsednik Kosova, a Tači premijer.



Sporazumom, potpisanim u Prištini, predviđeno je da iz redova DPK bude izabran predsednik Skupštine kao i da ta stranka dobije sedam od 15 ministarstava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok će DSK pripasti pet ministarskih mesta, javili su elektronski mediji na albanskom jeziku.

Pripadnici manjinskih zajednica dobiće tri ministarstva dok će DPK i DSK imati po jednog zamenika premijera Kosova, navodi se u koalicionom sporazumu.

Srbima će pripasti dva ministarstva - rada i socijalnog staranja i za povratak i etničke zajednice, dok će ostale manjine dobiti ministarstvo za ekologiju i ruralni razvoj.

Tokom potpisivanja koalicionog sporazuma nije bilo reči o kadrovskim rešenjima za ministarstva, a mandatar Tači će se tokom sutrašnjeg dana sastati sa predstavnicma manjinskih zajednica, nakon čega će predložiti ministre.

Dogovoreno je i da se u nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova, koja će se održati u sredu, u paketu glasa za predsednika i predsednistvo Skupštine, kao i predsednika Kosova, premijera i Vladu Kosova.

U opoziciji ostaju Alijansa "Novo Kosovo" Bedžeta Pacolija, Demokratski savez Dardanije Nedžada Dacija i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.