Kosovo: U nedelju izbori za gradonačelnike i odbornike

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2017, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: U nedelju izbori za gradonačelnike i odbornike

U nedelju će se u 38 opština na celoj teritoriji Kosova održati izbori za gradonačelnike i odbornike skupština opština.

Oko 1,87 miliona glasača imaće pravo glasa. Glasanje će se odvijati u 889 glasačkih centara, na 2.490 glasačkih mesta.

Centralna izborna komisija potvrdila je učešće 91 političkog subjekta na lokalnim izborima, od kojih je jedna koalicija, 35 političkih stranaka, 30 gradjanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Posle predizborne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kampanje koja je trajala 30 dana, večeras u ponoć počinje predizborna tišina koja traje do nedelje u 19 časova. Kampanja je protekla u miru.

Izbore će, posmatrati oko 32.000 domaćih i stranih posmatrača.

Predsednik Kosova Hašim Tači ranije je danas izjavio da je Kosovo dokazalo da zna da organizuje slobodne, fer i demokratske izbore koje prihvataju sve političke partije i medjunarodna zajednica.

Tači je je pozvao sve političke partije, bezbednosne institucije, institucije pravde, medjunarodne posmatrače i medije da podrže održavanje slobodnih i fer izbora.

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka ocenila je juče da je sve spremno za održavanje lokalnih izbora u nedelju i izrazila nadu da će izborni dan proteći mirno.

Državno tužilaštvo je saopštio da su preduzete sve mere da se odmah reaguje na eventualne probleme u izbornom procesu. Tokom izbornog procesa u opštinama će dežurati 46 tužilaca.

Policija Kosova sačinila je konkretan plan delovanja kako bi se obezbedio miran i nesmetani tok izbornog procesa, dok će posebnu pažnju posvetiti bezbednosnoj situaciji na severu Kosova.

Tači i Peterle razgovarali o pripremama za lokalne izbore

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je danas sa šefom Izborne posmatračke misije EU za izbore Alojzom Peterleom o pripremama za lokalne izbore koji će se u nedelju održati na Kosovu. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Tači je zahvalio EU na spremnosti da prati lokalne izbore, za koje je izrazio uverenje da će se odvijati u demokratskom duhu.

"Kosovo je sada dokazalo da zna da organizuje slobodne, fer i demokratske izbore, koji su prihvaćeni od svih političkih partija i međunarodne zajednice. Ovu tradiciju će ponovo dokazati u nedelju", rekao je Tači.

Peterle je istakao da su se posmatrači EU rasporedili po čitavom Kosovu, kako bi pratili tok lokalnih izbora, dok je kosovski predsednik izrazio punu podršku posmatračima EU u njihovom radu u praćenju izbora.

Lokalne izbore na Kosovu 22. oktobra pratiće više od 32.000 domaćih i međunarodnih posmatrača.

Tači: Učešče na izborima mogućnost da se odrede četiri godine lokalne samouprave

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je danas u obračanju građanima Kosova da masovno učestvovanje na lokalnim izborima 22. oktobra nije samo ispunjavanje demokratske norme, već i idealna mogućnost da odrede i projektuju četiri naredne godine lokalne samouprave.

"Ovu mogućnost treba da iskoristi svaki građanin, u svakoj opštini, svuda na Kosovu. Mogućnost da biraju slobodno, u mirnim okolnostima putem demokratskog procesa, koji prate međunarodni prijatelji, stekli smo uz mnogo žrtvi. Istom posvećenošću treba da postanemo deo odlučivanja, lokalne samouprave, poboljšanja blagostanja i infrastrukture naših gradova i sela", rekao je Tači.

On je rekao da to može da se postigne samo ako u nedelju građani izađu da glasaju, postajući tako deo slobodnog, fer i demokratskog procesa.

"Nezavisno od političkih ubeđenja, mi, kao građani, kao društvo, putem ovih izbora treba da još više ojačamo građansko jedinstvo. Samo ujedinjeni bićemo u stanju da transformišemo društvo, naše gradove i naša sela", rekao je Tači.

Predsednik Kosova je pozvao sve političke partije, bezbednosne institucije, institucije pravde, međunarodne posmatrače i medije da podrže održavanje izbora.

"Građani Kosova, ni na ovim izborima ne treba da dozvolimo nijednu zloupotrebu glasa ili povredu izbornog procesa koji treba da bude u skladu s demokratskim standardima. Pozivam sve građane da u nedelju, 22. oktobra, izađu i iskoriste svoje demokratsko pravo da glasaju za budućnost naše dece", rekao je on.

U nedelju 22 oktobra na Kosovu će biti održani lokalni izbori. U birački spisak upisano je 1.872.000 glasača.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.