Tači zatražio od Stoltenberga podršku za transformaciju BSK u OSK

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači zatražio od Stoltenberga podršku za transformaciju BSK u OSK

Predsednik Kosova Hašim Tači je objavio da je od generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga zatražio nastavak podrške Bezbednosnim snagama Kosova i njihovoj transformaciju u Oružane snage.

" Od sekretara Stoltenberga sam zatražio nastavak podrške za KBS i njihovu transformaciju u multietničku vojsku sa najvišim standardima", napisao je na Fejsbuku Tači koji je u Njujorku povodom zasedanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Generalne skupštine UN.

Kosovski predsednik je napisao da je zahvalio Stoltenbergu za doprinos NATO-a očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu, Evropi i svetu.

"Naše istorijske i posebne veze sa NATO-om treba da se transformišu u odgovarajuću stratešku saradnju, kroz naše članstvo u tom savezu", napisao je Tači i dodao da su razgovarali i o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i regionu.

Tači dobio podršku Turske i Švajcarske za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je na odvojenim sastancima sa predsednicima Turske i Švajcarske Redžepom Tajipom Erdoganom i Alenom Berseom u Njujorku dobio podršku te dve zemlje za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, saopštio je Tačijev kabinet.

Na sastanku sa predsednikom Turske razgovaralo se o produbljivanju bilateralne saradnje, povećanju trgovinske razmene i saradnje u oblastima koje su od zajedničkog interesa.

Erdogan je, kako je saopšteno iz kabineta Tačija, rekao da će se lično angažovati na povećanju broja priznanja Kosova kao i za proces učlanjenja u međunarodne organizacije, posebno ističući značaj učlanjenja Kosova u Interpol, čime se doprinosi povećanju globalne bezbednosti.

Tači je zahvalio Erdoganu na podršci koju je Turska dala Kosovu u procesu povećavanja broja priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije i informisao ga o poslednjoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i o neophodnosti postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a, Tači se susreo i sa predsednikom Švajcarske Alenom Berseom sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa Kosova i te zemlje.

"Velika (kosovska) dijaspora u Švajcarskoj je večni most i garant naše saradnje", rekao je predsednik Tači, a navodi se u saopštenju.

Tači je na sastanku sa Berseom razgovarao i o poslednjoj fazi dijaloga Kosova i Srbije, koji bi otvorio put učlanjenja dve države u Evropsku uniju.

Vlada Kosova: Holadnski premijer podržao evroatlantske integracije Kosova

Holandski premijer Mark Rute danas je u razgovoru s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem u Njujorku izrazio spremnost Holandije za podršku Kosovu u evroatlantskim integarcijama, saopštila je danas kosovska Vlada.

Haradinaj je sa Ruteom razgovarao o dostignućima Kosova, prioritetima Vlade Kosova u ekonomskom razvoju, jačanju vladavine reda i zakona, ispunjavanju obaveza koje proističu iz Sporazuma o saradnji i priključivanju i posvećenosti dobrosusedskim odnosima.

"Zahvalni smo na stalnoj podršci koju je Holandija dala Kosovu u svim oblastima. Sada smo zainteresovani da našu saradnju produbimo i u oblasti ekonomskog razvoja", rekao je Haradinaj i zatražio od Rutea podršku Holandije za evratlantski proces na Kosovu i članstvo u međunarodnim organizacijama.

Haradinaj je kazao da Vlada Kosova neprestano radi na poboljšanju poslovne klime, na stvaranju slobodne ekonomske zone, što će otvoriti mogućnosti potencijalnim domaćim i stranim investitorima.

On je upoznao Rutea sa sa procesom dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kroz pravno obavezujući sporazum koji će značajno doprineti stabilnosti u regionu i šire.

Tači u Fajnenšel tajmsu nastavio da se zalaže za korekciju granica

Hašim Tači u autorskom tekstu za Fajnenšl tajms (The Financial Times) ponovo se založio za promenu granica kao način za postizanje pravno obavezuućeg sporazuma koji bi omogućio Kosovu i Srbiji članstvo u Evropskoj uniji.

"Pre svega korekcija granice ne bi trebalo da bude zasnovana na načelima etničkog razdvajanja. Ne želimo da odvajamo naša dva naroda. Naravno, svaki konačan sporazum mora biti praćen gvozdenim garancijama za nastavak zaštite prava svih zajednica koje će ostati u našim zemljama, uključujući zaštitu verskih mesta", naveo je Tači.

Povodom tvrdnji da bi promena granica između Srbije i Kosova moglo pokrenuti domino efekat u regionu, Tači je naveo da ne želi da se stvore uslovi za promenu granice drugde u regionu, dodajući da Kosovo "nikada nije bilo presedan", ali da će ostati "sui generis slučaj" (jedinstven).

"Kosovo i Srbija su suverene države. Međunarodni zakon dozvoljava suverenim državama da odrede svoje granice kako smatraju pogodnim i naše odluke nemaju posledice po druge države", naveo je Tači, dodajući da svaka korekcija granica treba da bude zasnovana na čvrstim načelima međunarodnog prava i zajedničkih vrednosti.

Kosovski predsednik je naveo da je istorija EU pokazala da dogovorene granice praćene zajedničkom vizijom mirne budućnosti može smanjiti značaj granica. "Želimo da taj model funkcioniše i kod nas. Dogovorene granice, kao deo šireg konačnog sporazuma, dozvoliće Kosovu i Srbiji da polože temelje za otvorenije odnose i mirniju budućnost", naveo je on.

Tači je naveo da Kosovo i Srbija dok ne reše svoje razlike, ne mogu ući u EU, zbog čega može nastati vakuum koji drugi mogu iskoristiti.

"Zato se moram opet angažovati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da tražimo aktivno i kreativno rešenje koja će doneti pravedan i konačan sporazum. Treba nam je trajno rešenje da pokrije i naše sadašnje razlike i potencijalne tačke budućeg sukoba. Nećemo prihvatiti privremene dogovore i nastavak status kvoa", naveo je Tači.

On je dodao da "kosovski narod ima svetlu i bolju budućnost kao deo šire evroatlantske porodice".

"Za Kosovo nema alternative članstvu u EU i NATO. Nemamo plan B i ne tražimo ga", naveo je Tači.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.