Tači: U zemljama EU nema hrabrosti i jedinstva za odluke o Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Apr.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: U zemljama EU nema hrabrosti i jedinstva za odluke o Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio je danas u Londonu da zemljama EU nedostaje hrabrosti i jedinstva za donošenje odluke o Kosovu.

Tači je pred Kraljevskim institutom za međunarodne poslove Catham hauz (Ćatham House),  kako je saopšteno, govorio o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, o dijalogu, kao i o evroatlantskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << perspektivi Kosova.

Govoreći o današnjoj perspektivi Kosova, Tači je rekao da je Kosovo sada nezavisna, suverena država koju je priznalo više od 100 država u svetu, članica preko 200 svetskih organizacija. Istakao je da je kosovsko stanovništvo, iako je najviše proevropsko na Zapadnom Balkanu, i iako je ispunilo sve uslove za kretanje u EU bez viza, nažalost i dalje najizolovanije u Evropi.

Tako nešto se, prema njegovom mišljenju, dogodilo jer "zemljama EU nedostaje hrabrost i jedinstvo da donesu odluke o Kosovu. Ovo je nepravda i kazna, pogotovu za mlade generacije". Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije kosovski predsednik je rekao da nije lako da nekadašnji neprijatelji razgovaraju jedan sa drugim, ali da "su komunikacija i dijalog jedini način da se napreduje, jedini način da se postigne mir, inače ostajemo taoci prošlosti i cenu će platiti naredne generacije".

"I dalje se nadam i optimista sam da će razum nadvladati i da će naše zemlje postići mirovni sporazum. Kompromisni sporazum koji će doneti beneficije obema zemljama. Pravno obavezujući sporazum koji je dovesti do obostranog priznanja dve suverene zemlje, priznanje Kosova od strane pet zemalja članica EU koje ga još uvek nisu priznale, siguran put prema NATO-u, EU i učlanjenje u Ujedinjene nacije, a Srbiji obezbeđuje evropsku perspektivu", rekao je Tači. Ističući da ima skeptika i protivnika dijaloga, Tači se zapitao koja je alternativa dijalogu.

"Kako oni vide napredak? Da nastavimo neprijateljstvo i sukobe? Moj odgovor je NE", rekao je predsednik Kosova

Dodajući da status kvo i zamrznuti konflikt nisu održivi, on je rekao da je Kosovo bilo i da jeste konstruktivni partner u ovom procesu. Kosovski predsednik je rekao da je sigurno da rezultat sporazuma neće biti granica na osnovu etničkih linija.

"Kosovo će ostati država sa multietničkim društvom, čuvajući duh zapadnih vrednosti i principe liberalnih demokratija koje smo zajedno izgradili", zaključio je Tači.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.