Tači: Srbija pristala da ukloni strukture bezbednosti sa severa, Dačić demantuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Srbija pristala da ukloni strukture bezbednosti sa severa, Dačić demantuje

PRIŠTINA -

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači izjavio je da je Srbija pristala da ukloni, kako je rekao, paralelne strukture bezbednosti i da je na pregovorima u Briselu prošle noći postignut dogovor oko naplate carina i PDV, objavila je danas kosovska štampa.

Dnevnik "Koha ditore" piše da je Tači u Briselu, posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, rekao da će poštovati volju građana severa Kosova da izaberu svoje predstavnike.

List >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi i izjavu Dačića da, iako Srbija ne priznaje Kosovo, privremeno poštuje njenu teritoriju.

Dnevnik "Kosova sot" piše da su se Tači i Dačić dogovorili o carinama i da je Srbija preuzela obavezu uklanjanja paralelnih struktura.

"Srbija je preuzela obavezu uklanjanja paralelnih struktura na severu zemlje", piše i dnevnik "Epoka e re" i ističe da je na maratonskom noćnom sastanku dvojice premijera, uz posredovanje Ketrin Ešton postignut dogovor da se carina i PDV na svim prelazima plaćaju po kosovskim zakonima.

"Ukratko: slažu se", naslov je teksta u dnevniku "Ekspres", a dodaje se da je postignut dogovor o plaćanju carine i PDV na svim graničnim prelazima, uz isticanje da taj dogovor EU smatra privremenim.

Na sastanku se razgovaralo i o paralelnim strukturama Srbije, konstatuje dnevnik.

Prištinski list "Koha ditore" prenosi izjavu Tačija da će se carina naplaćivati po kosovskim zakonima i da je Srbija preuzela obavezu da rasformira "paralelne" strukture bezbednosti.

"Razgovarali smo o pitanjima oko kojih smo se ranije saglasili: o zaokruživanju punog ostvarivanja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM). Sada će se, naravno, carina plaćati prema standardima koji su određeni Ustavom i zakonima Kosova", rekao je Tači.

Na pitanje da li njegova najava znači da će se na prelazima plaćati sve dažbine, Tači je kazao: "Sve će biti prema kosovskim zakonima".

"Kosovo je jedinstvena carinska zona i to će se striktno poštovati. Mi ćemo razvijati fond za sever zemlje. U njemu će (sredstva obezbeđivati) Vlada Kosova, ali i međunarodna zajednica. Potrebni su razvoj te zone i vraćanje poverenja tih građana", kazao je premijer.

Dačić: Ne demontiramo srpske institucije

Dačić negirao je danas tvrdnje Tačija da je postignut dogovor o demontaži srpskih institucija na severu Kosova i Metohije i naglasio da su počeli razgovori o tome kako da izgleda posebnost srpskog naroda u Pokrajini.

"Nije tačno da smo počeli demontažu, počeli smo razgovore o tome kako bi po našem mišljenju trebalo da izgleda ta posebnost, ta specijalnost položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u situaciji kada ne govorimo o konačnom statusu", naglasio je Dačić.

Premijer je za B92 rekao da razgovore može da tumači svako na svoj način, ali da Srbija ne povlači svoje institucije sa Kosova.

On je još jednom naglasio da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali da Beograd zanima kako je organizovan srpski narod, odnosno kako će ta zajednica srpskih opština funkcionisati, koje će biti nadležnosti i institucije

"Sada se dolazi na rešenja koja su data u srpskoj platformi. Te institucije srpskog naroda koje bi trebalo da se izgrade, one bi bile umesto institucija koje i sada neki smatraju za institucije Srbije. To su i sada institucije srpskog naroda, ali bi to bile institucije koje bi bile priznate i od strane Prištine", rekao je premijer.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.