Tači: Srbija kriva za početak svih ratova u ex Yu!

Izvor: Mondo, 24.Avg.2015, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Srbija kriva za početak svih ratova u ex Yu!

Nervoza Hašima Tačija pred formiranje suda za zločine OVK? Daje sve žešće izjave poslednjih dana.

Ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da su dobrodošle inicijative premijera Srbije Aleksandra Vučića za pomirenje na prostoru bivše Jugoslavije, ali da bi uspele, one moraju biti utemeljene na punom, a ne, kako je rekao, selektivnom prihvatanju istine o onome što se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dogodilo u bivšoj Jugoslaviji, o ratovima u Sloveniji i Hrvatskoj, sve do rata na Kosovu 1999.

"Mi moramo misliti o budućnosti, naravno o pomirenju, ali, jednostavno, ne možemo niti imamo pravo zaboraviti prošlost. To je moja poruka za Sarajevo i sve ostale", kazao je Tači u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Tači je optužio Srbiju da je počela ratove u Sloveniji, pa u Hrvatskoj, onda u BiH i na kraju na Kosovu, a da sada pokušava da bude "najveći mirotvorac u region".

"No, ne sme se zaboraviti ta istina, da su oni počinili genocid u Hrvatskoj, u Srebrenici i onda na Kosovu. Niko ne može iznova pisati istoriju o tome…. Oni (Srbi) počeli su ratove u bivšim jugoslovenskim republikama i na Kosovu, a Srbija je direktno, kao država, a ne samo na nivou pojedinaca počinila sve te genocide u Srebrenici, u Hrvatskoj i na Kosovu”, kazao je on.

Upitan kako će Priština u nastavku pregovora sa Beogradom odgovoriti na zahteve da se na severu Kosova formira zajednica srpskih opština, te na primedbe onih koji tvrde da se na Kosovu ovim uvodi "nova Republika Srpska", Tači je odgovorio da se to neće dozvoliti.

"Nema šanse da to bude 'Republika Srpska' zato što mi to nećemo dozvoliti. Sve će to biti u skladu s našim Ustavom i našim kosovskim zakonima. Želim reći da će to biti dobrovoljna asocijacija srpskih opšina bez izvršnog mandata, jer za takvo nešto, jednostavno, nema šanse. Ponavljam, mi to nećemo dozvoliti, da imamo 'treću silu' u ovoj asocijaciji”, poručio je on.

Tači je dodao da će se Priština istovremeno raditi da koordinira te stvari, koje će biti u skladu s evropskim vrednostima i standardima i na temelju onoga što je dogovoreno kroz dokument Ahtisarija za Kosovo.

"To znači da će to biti asocijacija, a ne poseban entitet, dakle biće to normalna asocijacija, kao i druge koje već imamo", istakao je on.

Upitan da li je bila ozbiljna njegova ponuda ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću da mu se dodeli pasoš Kosova ili je reč o političkoj provokaciji, Tači je kazao da je to "sasvim ozbiljna ponuda, izrečena na javnom mestu".

"On je rođen na Kosovu, iako su njegovi roditelji došli u našu zemlju između Prvog i Drugog svetskog rata kao kolonizatori. Ali, prema našem Ustavu, svaki građanin koji je rođen na Kosovu ima pravo na državljanstvo, odnosno dvojno državljanstvo i gospodin Dačić je isto tako dobrodošao da preuzme svoj pasoš", rekao je Tači.

Dodao je da Dačić nije još odgovorio na njegovu ponudu, koja je još otvorena.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.