Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2018, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači : Sastanak sa Putinom ogroman korak u kosovskoj diplomatiji

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras ocenio da je njegov današnji susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ogroman korak kosovske diplomatije.

„Ovo je prvi takav susret između Kosova i Rusije na takvom nivou. Izuzetno je značajan ruski stav i pozicija, ako se postigne sporazum - da će povući veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija za učlanjenja Kosova. To je korak napred, progres >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali i diplomatsko angažovanje koje je nedostajalo u odnosu na Rusiju“, kazao je Tači u intervjuu za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Rekao je da je sastanak sa Putinom bio normalan i korektan.

"Ja sam na fejsbuku jasno kazao da je stvorena mogućnost da nekoliko minuta razgovaramo u četiri oka o dijalogu, o pregovorima Kosova i Srbije i mogućnošću da se postigne mirovni sporazum između dve zemlje“, kazao je Tači.

Prema njemu Putin je rekao da se radi o delikatnom pitanju, „ ali je na kraju bio jasan da će Rusija podržati mogućnost postizanja sporazuma Kosova i Srbije“.

“Tradicionalni odnosi Rusije i Srbije ne mogu biti smetnja za normalne odnose Kosova i Rusije. Mi nismo bili ni prijatelji niti neprijatelji, ali možemo imati normalne odnose kakve imaju sve zemlje EU sa Rusijom. Ja mislim da je ovo ogroman korak za kosovsku diplomatiju“, kazao je Tači i dodao da tokom sastanka sa Putinom nije bilo razgovora o konkretnim pitaniima već o opštim aspektima i mogućnosti promene stava Rusije prema Kosovu .

Tači je govorio i o tri sastanka koje je imao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makroom i pri tome istakao da je dobio snažnu podršku za učlanjenje Kosova u INTERPOL ali i da treba mnogo intenzivnije raditi sa francuskim ministarstvima o procesu liberalizacije viza za građane Kosova

„Predsednik Makron podržava dijalog Kosova i Srbije i Francuska podržava razgovore o postizanju sveobuhvatnog sporazuma dobre volje između Kosova i Srbije, koji otvara evropsku perspektivu obe zemlje“, kazao je Tači.

Govoreći o reakcijama zvaničnika i javnosti u Srbiji u vezi sa učešćem predsednika Kosova na ceremoniji povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, Tači je rekao da ga ne interesuje šta o tome misli ovaj ili onaj lider ili medij u Srbiji i poručio da „svoje frustracije zadrže za sebe“.

Kurti: Tači sa Putinom može da razgovara o eventualnom azilu u Rusiji

Predsednik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti je danas izjavio da predsednik Kosova Hašim Tači sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom može da razgovara o njegovom eventualnom azilu u Rusiji.

“Posle mnogo ustupaka koje je učinio (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, Tači se slikao sa Putinom. On može da se sa njim dogovori samo o ličnom zahtevu za politički azil u Rusiji“, napisao je Kurti na svom nalogu na fejsbuku.

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je danas da se u Parizu po prvi put susreo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom s kojim je razgovarao o procesu normalizacije odnosa sa vlastima u Beogradu.

"Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma i bio je u fokusu našeg razgovora. U vezi s ovim pitanjem predsednik Putin je bio jasan: 'U slučaju da vi (Beograd i Priština) postignete mirovni sporazum Rusija će podržati taj sporazum", napisao je Tači na Fejsbuku.

Tokom boravka u Parizu i učešća u manifestacijama povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, Tači se susreo s predsednikom SAD Donaldom Trampom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i drugim zvaničnicima.

Poslanica Osmani: Tači podržava rusko - srpske planove o podeli Kosova 

Poslanica Demokratskog saveza Kosova u kosovskom parlamentu Vjosa Osmani ocenila je da susret predsednika Kosova Hašima Tačija i Rusije Vladimira Putina nije bio iznenađenje i da je to prvi put da jedan albanski političar izlazi otvoreno u podršci rusko-srpskim planovima za podelu Kosova.

Osmani, koja je i predsednica parlamentarne komisije za međunarodne odnose, kaže da to nije slučajno uradio kosovski predsednik.

"Nade da ove opasne akrobacije mogu da spasu nečiju kožu, mogu biti jedan od razloga sastanka. Kosovu ne čini čast susret sa Putinom, koji je autoritarni i izolovan lider od strane zapada zbog onoga što je uradio u bivšim sovjetskim republikama. To nije ni poruka ovog susreta za novu geostratešku orijentaciju koja je u suprotnosti sa našim vrednostima i evroatlanskim stremljenjima", smatra Osmani.

Prema njenim rečima, čast za Kosovo bi predstavljalo rukovanje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja se bezrezervno bori da se očuvaju granice Kosova od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja.

"Tačiju je juče nedostajala slika sa njom pa je objavio sliku od pre nekoliko meseci. Nadam se da će današnji susret Tači Putin ubediti sve poslanike stranaka na vlasti da je došlo vreme da se podeli zemlje suprotstave ne samo rečima već i (svojim) glasom", kazala je Osmani, a prenosi portal koha.net.

Hodžaj : Susret Tači Putin novi momenat u međunarodnim odnosima Kosova

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da susret predsednika Kosova Hašima Tačija i ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja novi momenat u međunarodnim odnosima Kosova.

"To je pozitivan događaj i priznanje realnosti nezavisnog Kosova", napisao je Hodžaj, a prenosi koha.net.

Prema njegovim rečima, za žaljenje su reakcije nekih političkih stranaka na Kosovu koje funkcionišu prema šemi razmišljanja crno belo i ne poznaju međunarodna kretanja izvan praga njihovih stranaka.

Hodžaj je ocenio da je predsednik svake zemlje, pa i Kosova "simbol suvereniteta u odnosu sa svetom i reči uznemirenja treba da budu u Srbiji, a ne na Kosovu", jer nije Srbija već Rusija ta koja je blokirala učlanjenje Kosova u OUN-u.

Haradinaj: Mi smo u interesnoj sferi SAD i EU

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je večeras izjavio kako je Kosovo deo interesne sfere SAD i EU i da je u sukobu sa ruskom interesnom sferom.

Učestvujući u emisiji prištinske televizije T7 Haradinaj je rekao, da je sukob dve interesne sfere u blizini kosovske granice i da je interes Rusije blokada procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana.

Haradinaj je kazao da se susreti između predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Rusije Vladimira Putina na manifestacijama može dogoditi, ali da ne zna cilj takvog sastanka.

On je podvukao da je ranije, pre proglašavanja nezavisnosti Kosova bilo sugestija SAD da se predstavnici Kosova sretnu sa ruskim zvaničnicima.

"Ako je susret (Tačija i Putina) održan na sugestiju naših saveznika onda to ima logike", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je upozorio predsednika Tačija da ne dovodi u opasnost da bude razrešen dužnosti, ako u dijalogu sa Srbijom razgovara o razmeni teritorija.

Njegova stranka, Alijansa za budućnost Kosova bi glasala za opoziv Tačija ako bi on potpisao sporazum sa Srbijom koji dovodi u pitanje teritoriju Kosova.

On je kazao da nije razgovarao sa predsednikom Tačijem posle njegovog susreta sa Putinom, ali je poručio da podela Kosova ne dolazi u obzir.

"Sporazum, ako je predviđena podela Kosova, je neprimenljiv. U trenutku kada neko stavi potpis na dokument koji spominje podelu Kosova dogodiće se to što se dogodilo sa drugim predsednicima (koji su smenjeni). Podela Kosova je protivustavna", rekao je Haradinaj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Sastanak sa Putinom ogroman korak u kosovskoj diplomatiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2018

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras ocenio da je njegov današnji susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ogroman korak kosovske diplomatije...„Ovo je prvi takav susret između Kosova i Rusije na takvom nivou. Izuzetno je značajan ruski stav i pozicija, ako se postigne sporazum - da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.