Tači: Samit u Parizu treba da otvari put ka sporazumu

Izvor: Večernje novosti, 17.Jun.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Samit u Parizu treba da otvari put ka sporazumu

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << postizanje sporazuma između Beograda i Prištine. Napominje da niko ne može da zameni Evropu koja posreduje u razgovorima Beograda i Prištine, ali dodaje da su odnosi dve strane toliko krhki da se sporazum ne može postići bez snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država. "Samit o Balkanu u Berlinu krajem aprila nije doneo ništa konkretno. Nije bilo koordinacije sa SAD. Nadam se da će na samitu u Parizu početkom jula stvari biti drugačije i da će postojati puna koordinacija između Pariza i Vašingtona", rekao je Tači za francuski "Ekspres" tokom vikenda, prenose prištinski mediji.PROČITAJTE JOŠ - Tači: ''Maksimalna koordinacija'' SAD i EU može dovesti do sporazuma sa Srbijom On je dodao da veruje u pragmatizam i viziju francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je, kaže, svestan situacije i zna da je to važno za Evropu. "Ako ne možemo da stvorimo dobre odnose sa Beogradom, nikad nećemo postati članica EU i NATO. To je zlatna šansa. Ako propustimo tu priliku, naša deca će trpet posledice. Naći će se u situaciji ''zamrznutog konflikta'' koj bi u svakom trenutku mogao da eskalira", rekao je Tači.PROČITAJTE JOŠ - Dačić: Ne verujemo u bajku da se Tramp, Merkel, Makron i Mogerini tresu zbog Haradinaja Upitan na kakav kompromis sa Beogradom je spreman, on kaže da je njegov cilj postizanje povoljnog sporazuma, ali priznaje da će to biti teško. O razmeni teritorija, kaže, nikad nije blo razgovora. "Ali ako dođe do sveobuhvatnog sporazuma, svi znaju da će jedna od glavnih tema razgovora biti demarkacija između Kosova i Srbije. Ovo pitanje neće moći lako da se reši jer je ono veoma osetljivo pitanje na Balkanu. Moja namera je da ne menjam granice, već da h otvorim kao što je svuda u Evropi", rekao je Tači.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Tači: Samit u Parizu treba da otvori put ka sporazumu

Izvor: Blic, 17.Jun.2019

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.