Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2018, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Priključenje Preševske doline Kosovu ispravlja istorijsku nepravdu

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da je opšte poznato da je on još ranije u potpunosti podržao želju Albanaca iz Preševske doline za priključenje Kosovu, kao i da će Kosovo dati svoj maksimum da se ta "istorijska nepravda ispravi".

Danas je u Prištini održan sastanak Tačija s političkim predstavnicima Albanaca iz Preševa i Bujanovca, poslanikom Fatmirom Hasanijem i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Šukri Imerijem, koji su ponovili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << želju da se "volja Albanaca Preševske doline" za priključenje Kosovu institucionalizuje u Prištini, odnosno da postane deo zvanične politike.

Tači je ponovio da će nastaviti da se zalaže da predstavnici Preševske doline budu uključeni u dijalog sa Srbijom u Briselu, dok su se predstavnici Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe založili da i kosovska Skupština donese rezoluciju o priključenju Preševske doline Kosovu.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi rekao je novinarima da je "zatražio od Skupštine Kosova da usvoji rezoluciju za priključenje preševske doline Republici Kosovo što je pre moguće".

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je rekao da se "dijalog u Briselu mora iskoristiti kao mogućnost priključenja Preševske doline Kosovu za šta je potreban i konsenzus svih kosovskih političkih partija u Skupštini Kosova".

Sastanku s Tačijem prisustvovali su i predsednik preševske Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa, potpredsednica Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ardita Sinani, predsednik bujanovačke Demokratske partije (DP) Nagip Arifi.

Albanski odbornici iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa su na zajedničkoj sednici 14. jula u Bujanovcu usvojili zajedničku deklaraciju kojom su dali ovlašćenje "predsedniku, premijeru Kosova kao i pregovaračkom timu u Briselu da zastupa njihove interese tokom pregovora sa Srbijom".

Među zahtevima Albanaca u usvojenoj deklaraciji je i "traženje reciprociteta u pravima koje imaju Srbi na severu Kosova", ali i mogućnost "pripajanja Preševske doline Kosovu", za šta su se Albanci iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa izjasnili na referendumu u martu 1992. koji je za srpske vlasti nelegalan.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.