Tači: Poziv za 27. jun budi nadu da će proces dijaloga uspeti

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 11:08

Tači: Poziv za 27. jun budi nadu da će proces dijaloga uspeti

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je poziv Sjedinjenih Američkih Država za sastanak 27. juna u Beloj kući "korak napred za Kosovo" i da je "preduslov za stabilnost regiona".
"Kosovske institucije su nakon poziva Trampa i Grenela da nastave dijalog u Beloj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kući, pozitivno odgovorile i pozdravile ovaj ključni i veoma fer korak SAD sa punim uverenjem da je vreme da društvo krene napred, ali i za mir u celom regionu Zapadnog Balkana. Definitivno, građani Kosova zaslužuju ekonomski napredak i razvoj, otvaranje novih radnih mesta", rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini.

Prema Tačijevim rečima, "pozicija SAD i poziv 27. juna ulivaju nadu, optimizam i pouzdanje da će proces da uspe".
Tači je dodao da je "Kosovo uvek verovalo u Sjedinjene Države i uvek je bilo pobednik".
"Vašington je čak i u Trampovim pismima, jasno rekao da je ovaj proces uzajamno priznavanje Kosova i Srbije, ali i za dalje članstvo u UN i međunarodnim organizacijama. Ujedinjeni i u partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, uspećemo. To je bio slučaj u Rambujeu, Beču i Vašingtonu", naveo je Tači.
Ponovio je da neće da se sastane sa Miroslavom Lajčakom, ako ne bude bilo konkretnih tema za razgovor.
Prva za razgovor njih dvojice, prema Tačiju, treba da bude stav država članica EU o liberalizaciji viznog režima, a druga da se Kosovo tretira kao nezavisno.
Specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak trebalo bi danas da stigne u Prištinu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Kosovo nema vremena za gubljenje, zbog stagnacije ili oklevanja

Izvor: Beta, 16.Jun.2020

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Kosovo nema vremena za gubljenje zbog stagnacije ili oklevanja i da mora što pre da postane deo Ujedinjenih nacija, Evropske unije i pakta NATO.Tači je na konferenciji za novinare kazao da su pozdravili i odazvali se pozivu Sjedinjenih Američkih Država...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.