Tači: Potrebno kreativno rešenje sa Beogradom, suspendovati tarife

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Potrebno kreativno rešenje sa Beogradom, suspendovati tarife

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno "kreativno rešenje", koje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obe strane, kao i SAD, NATO i EU.

Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe "teritoriji Republike Kosovo", ali da se, kako je naveo, ne ugroze "kosovski državni resursi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poput Gazivoda, Severne Mitrovice, Trepče ili druge imovine".

"I naravno, na kraju ne može biti priznanja između dve države bez jasnog definisanja međudržavne granice između Kosova i Srbije", tvrdi Tači u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

On je dodao da će prištinski institucije u potpunosti poštovati svaki savet SAD.

"Međutim, treba shvatiti da se država Kosovo suočila sa agresivnim akcijama Srbije, akcijama koje škode državi Kosovo, funkcionisanju države interno i eksterno", kaže Tači.

On je ocenio da je, iz tog razloga, mera koje su preduzele prištinske institucije bila "pravi korak u pravo vreme", ali je rekao da treba razmišljati i o budućnosti, "a budućnost je poštovanje preovlađujućeg mišljenja da se ne povuku tarife, ali da se suspenduju, kao što su savetovali SAD, EU, NATO, kosovski politički spektrum, civilno društvo".

"Ja sam optimista da Kosovo neće preduzeti teret odgovornosti za blokiranje pregovaračkog procesa", rekao je Tači.

Upitan koje su crvene linije za Kosovo, on je rekao da ne može biti dijaloga "u kojem nema uverenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN".

"Bez ove dve stvari, ima smisla da nema dijaloga", rekao je Tači.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.