Tači: Nije istina da smo popustili

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Nije istina da smo popustili

PRIŠTINA -

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači odbacio je danas izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština odustala od svojih stavova po pitanju zajednice srpskih opština.

Tači je u Skupštini Kosova, gde je poslanike informisao o dijalogu sa Srbijom, kazao da su osnova za razgovore Ustav i zakoni Kosova, kao i plan bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Taj plan je Srbija odbacila i nije usvojen u Savetu bezbednosti UN. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Tači je kazao da tokom poslednje runde razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Briselu nije postignut kompromis, ali da je i dalje optimista po pitanju uspeha dijalog.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu, da je Priština popustila i da su dve strane bliže dogovoru.

Šeholi: Nejasna izjava Nikolića, Priština ne popušta

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi rekao je da se na Kosovu ne vide znaci popuštanja pred zahtevima Beograda o zajednici srpskih opština i da će srpski zvaničnici morati da pojasne na kakvo su popuštanje mislili nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU u Briselu.

Šeholi je za Radio KiM iz Gračanica kazao da je kosovski premijer Hašim Tači obećao da neće istupati mimo onoga što je Ustavom garantovano, a to je da zajednica srpskih opština neće imati veća ovlašćenja od asocijacije opština koja već postoji na Kosovu.

Sa druge strane, dodao je, uzimajući u obzir izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića nakon susreta sa visokom predstavnicom EU, nejasno je o čemu je zapravo reč.

"Ja živim u Prištini, ja sam Albanac i tvrdim da nemam pojma o čemu on (Nikolić) govori. Nadam se i ne želim da verujem da će premijer Kosova Hašim Tači istupiti od onoga što je sam obećao, odnosno garantovao u Skupštini", rekao je Šeholi.

U suprotnom, dodao je on, bio bi prekršen Ustav Kosova.

"Smatram da je bilo koje popuštanje u aspektu zakonodavstva kršenje Ustava Kosova. Hašim Tači nema te ingerencije da bilo šta uradi bez ratifikacije u Skupštini Kosova. Bude li drugačije, onda će on morati da da ostavku zato što je prekršio Ustav, ili će Nikolić morati da objasni u čemu je to Priština popustila", naveo je Šeholi.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Nije istina da smo popustili

Izvor: NaDlanu.com, 12.Mar.2013

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači odbacio je danas izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština odustala od svojih stavova po pitanju zajednice srpskih opština...Tači je u Skupštini Kosova, gde je poslanike informisao o dijalogu sa Srbijom, kazao da su osnova za razgovore Ustav...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.