Tači: Nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova

Ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini je način da se okonča sukob između Beograda i Prištine, izjavio je danas predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Govoreći na okruglom stolu u organizaciji kosovskog Demokratskog instituta na temu dijaloga sa Beogradom "Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije", Tači je rekao da će biti veoma teško postići sporazum sa Beogradom, čak, kako je kazao, gotovo nemoguće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali da on ipak "vidi svetlo na kraju tunela".

- Ako sada izgubimo ovu priliku i budemo čekali izbore EU u maju naredne godine postoji

opasnost od propasti agende EU... Priština će zaostati u procesu pristupanja EU i NATO, pa mi sada težimo da racionalizujemo taj proces sa Srbijom - rekao je Tači.

On kaže da u tom procesu neće biti govora o razdvajanju ili podeli Kosova, kao i da grad Mitrovica i Gazivode neće biti predmet tih razgovora, ali će kraj dijaloga označiti kraj dugog sukoba "između dve zemlje".

- Korekcija granica ne znači podelu Kosova i mi nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova - rekao je Tači.

Smatra da međunarodno priznanje kosovske nezavisnosti može uslediti nakon dogovora o granici Kosova i Srbije.

Posvećen je, kazao je, obezbeđivanju međunarodnog priznanja i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Podsetio je da je još na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji ponovo potvrđeno da je uslov za priključenje Evropskoj uniji rešavanje bilateralnih pitanja sa susedima, te dodao da Priština ima odlične odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali da "veliki dogovor" sa Srbjom još nije postignut.

Njegov cilje je, ponovio je, da sporazum sa Srbijom obezbedi priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo Prištine u UN, EU i NATO.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači o razgraničenju: Jedini način da se okonča sukob

Izvor: RTS, 05.Sep.2018

Ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini je način da se okonča sukob između Beograda i Prištine, kaže predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači. . Hašim Tači je rekao da će...

Nastavak na RTS...

Tači ne odustaje od razgraničenja: Nećemo dozvoliti RS unutar Kosova

Izvor: Blic, 05.Sep.2018

Ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini je način da se okonča sukob između Beograda i Prištine, kaže predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.